Előadások a hatalomról – Indul az Evangélikus Biblikus Szabadegyetem

Előadások a hatalomról – Indul az Evangélikus Biblikus Szabadegyetem

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: archívum
Budapest – Hatalmasok – A hatalom problematikája a Bibliában és az egyházban címmel újra indul az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) mindenki számára nyitott Evangélikus Biblikus Szabadegyetem elnevezésű sorozata. Az előadók idén is Varga Gyöngyi, Korányi András és Kőszeghy Miklós egyetemi tanárok lesznek.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatói minden érdeklődőt hívnak az Evangélikus Biblikus Szabadegyetem tavaszi kurzusára, amelyen tudományos igényességgel és a Biblia iránti hagyományos evangélikus elköteleződéssel kínálnak lehetőséget ismeretszerzésre és ismeretbővítésre. A tavaszi félév fókuszába a hatalom kérdése kerül. Alábbiakban az előadásokból villantunk fel néhányat, mutatva, hogy milyen kiterjedt gondolkodásra és ismeretszerzésre adhat lehetőséget egyetemünk szabadegyetemi kurzusa.

Kőszeghy Miklós többek között arra keresi majd a válaszokat, hogy mit jelentett az Ószövetség világában a királyi hatalom, és miként valósították meg vagy éppen tértek el ennek jelentésétől a királyok. „Ennek segítségével bepillanthatunk egy kicsit az ókori keleti politikai propaganda működésébe is” – fogalmaz az előadó.

„Angyaltan és démonológia vár ránk az előadás keretében” – bocsátja előre Varga Gyöngyi a Mennyei és alvilági hatalmak? – Angyalok, fejedelmek, démonok, ördögök a Bibliában és a Biblián kívüli irodalomban című előadásáról. Az Ószövetségi Tanszék vezetője tisztázni kívánja, hogy mit jelent az angyal és démon fogalma, továbbá utat mutat arra, hogy miként viszonyuljunk e meglehetősen elvont világhoz.

Luther és a hatalom kritikája címmel Korányi András a reformátornak az uralkodó politikai helyzethez való viszonyát fogja elemezni. Luthert „a valós hatalom és befolyás, amellyel címek nélkül is rendelkezett, szövetségekbe és ellenségeskedésekbe egyaránt belesodorta. Ennek az országban-világban és az egyházban egyaránt vívott küzdelemnek a tanulságai nem csak érdekesek, de vallanak Luther hitéről is” – mutat rá az egyháztörténész.

Nem csak napjainkban, de már az Ószövetség világában is erősen érezhetők voltak a férfi és női szerepek. Hogy miként jelentek meg, abba Varga Gyöngyi fogja bevezetni hallgatóságát az Ószövetség értelmezésn keresztül. „Gyakran az erős férfiak, családfők, férjek háta mögött ott álltak a még erősebb – vagy inkább találékonyabb –, az eseményeket kreatívan irányító nők… Hát hogyan is van ez?” – teszi fel a kérdést a teológus, melyre a választ a helyszínen fogja elárulni.

Izgalmas problémafelvetésnek ígérkezik Korányi András Az ókori üldözött kereszténység befolyása a Római Birodalomra című előadása is. Az egyháztörténész a kereszténység első három évszázadának elnyomottságát mutatja be, arra irányítva a figyelmet, hogy „szélsőséges körülmények és minden realista várakozás ellenére a keresztények befolyásának, erejének jelei mutatkoztak meg a birodalomban: legyőzetve is győzni készültek!”

Evangélikus Biblikus Szabadegyetem
A teljes kurzus ára: 5 000 Ft/10 alkalom
Egy előadáson való részvétel: 700 Ft/alkalom
Helyszín: Evangélikus Hittudományi Egyetem (1141 Budapest, Rózsavölgyi köz 1.)
A plakát innen tölthető le.

Csatolt állományok: Szabadegyetem_EHE_2019.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!