Előkészítő konferenciát tartottak a világimanap kapcsán

Előkészítő konferenciát tartottak a világimanap kapcsán

Share this content.

Forrás: Facebook.com / WDP Hungary – Ökumenikus világimanap, fotó: Vargosz
Budapest – 2019. február 2-án tartották a világimanap előkészítő konferenciáját. A 2019. március 1-jei világimanap programját szlovén asszonyok állították össze. A Lk 14,17 igeszakaszát fókuszba helyező, „Jöjjetek, mert már minden készen van!” című program a társadalmi periférián élőkre irányítja a figyelmet.

Az idei program azért különleges, mert egy szomszédos ország asszonyai készítették, akiknek hétköznapjai, problémái egészen közel állnak a miénkhez. Így idén talán még a szokásosnál is könnyebb átadnunk magunkat a témának, átéreznünk az élethelyzeteiket és imáinkban hordozni őket. 

A világimanap előkészítő konferenciájára idén is gazdag és tartalmas programmal készültek a szervezők, bízván abban, hogy az elhangzottak érdemi segítséget jelentenek a március 1-jei helyi alkalmak előkészítéséhez. A Lónyay gimnázium és a budai református gyülekezet lelkes, önkéntes fiatalokból álló csapatának köszönhetően a konferencia lebonyolítása zökkenőmentes, gördülékeny volt. 

Reggel 9 és 10 óra között várták az érkezőket a regisztrációnál a Magyarországi Egyházak Ökumenius Tanácsa (MEÖT) székházában. A résztvevők mindannyian egy liturgiás füzetet, egy receptes füzetet és egy újrahasznosítható poharat kaptak a pultnál. Az előtérben pedig igény szerint még további kiadványokat is át lehetett venni: plakátot, könyvjelzőt, liturgiás füzetet.

A világimanap installációja a borítókép terített asztalát volt hivatott életre kelteni. A dekoráció központi kompozíciója egy váza piros szegfű, egy Biblia és egy gyertya volt, valamint a jellegzetes, szlovén sütemények: a sós pogácsakenyér és az édes, diós kuglóf, a potica. Ezeken kívül még szlovén bor, krajnai méz és pirani só is került az asztalra. Wieland Éva a receptes füzet tartalmának összegyűjtésében közreműködött, valamint ő készítette a dekorációként kihelyezett süteményeket is.

A tavalyi világimanapi témára, a teremtésvédelemre emlékezve az idei évben a szervezők törekedtek a rendezvény zöldítésére. Éppen ezért eldobható helyett újrahasznosítható poharakban szervíroztak, ebben az Ökogyülekezeti Mozgalom tagjai segítettek a szervezőknek.

Az idei énekek előkészítését és a konferencián az énekek betanítását Csatári Bíborka református lelkipásztor és zenekara végezte. Bíborka az eredeti énekek fordításában is aktívan közreműködött Nikodém Noémivel közösen. A hanganyagokat Holop Szilveszter készítette. 

B. Pintér Márta, a MEÖT Női Bizottságának elnöke nyitotta meg a konferenciát, köszöntőt mondott Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára.

Ezután Dajka-Szederkényi Kornélia, a világimanap országos koordinátora ismertette a technikai tudnivalókat, majd bemutatta a 2019. évi liturgiás füzet szerkezetét és keletkezésének történetét. A világimanap igéjét (Lk 14,15–24) P. Tóthné Szakács Zita hirdette és magyarázta. Prédikációjában hangsúlyozta, hogy a történetben leginkább a szolga szerepével kellene és lehetne azonosulnunk, minél többeket hívogatva Isten mennyei vacsorájára. Erre tökéletes alkalom lehet a világimanap.

A 2019. évben beérkező adományokból a pünkösdi MPE Hajlék Missziós Gyülekezet munkáját támogatják majd. Missziói szolgálatukat a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) elnöke, Pataky Albert mutatta be. A programban ezután Fridvalszki-Hege Anna személyes élménybeszámolója következett arról, amikor még teológushallgató korában a hajléktalanok között hirdette az igét.

A világimanapi brosúra borítóképén, Rezka Arnuš festményén is megjelenik a szlovén mézeskalács, amely a művész tanúsága szerint is „Jellegzetes szlovén szuvenír és egyben a szeretet jelképe." A rendezők ezt a kis szuvenírt az időtállóság és egyszerűség kedvéért ez alkalommal só-liszt gyurmából készítették el. A pirossal, fehérrel és kékkel Szlovénia nemzeti színeit igyekeztek megidézni, a szívek közepébe kirakott logóhoz pedig összesen harminc méter gyöngyöt használtak fel. Az elkészítéséért Mesterné Ötvös Erikát illeti az elismerés.

Az ebédszünetben zajlott a süteménysütő verseny, amelyre idén is számos nevezés érkezett. A verseny gördülékenyebb lebonyolítása érdekében idén egy, az önkéntes fiatalokból álló, szakértő zsűri kóstolta végig a süteményeket, és választotta ki közülük a legízletesebbet.

A délutáni program részeként Fördős Kata ismertette a világimanap gyermekprogramját, hangsúlyozva a gyermekek bevonásának fontosságát, melyhez számos kreatív ötletet is mutatott. Dajka-Szederkényi Kornélia bemutatója pedig arról szólt, hogyan készíthetjük el só-liszt gyurmából könnyen és egyszerűen Szlovénia nemzeti állatát, a barlangi gőtét.

Délután került sor B. Pintér Márta moderálásával az igei témát feldolgozó, kiscsoportos beszélgetésekre, amelyek arra is jó alkalmat adtak, hogy a résztvevők egymással is kicsit megismerkedhessenek.

A 2019. évi világimanap egy éven át tartó előkészítésében aktívan közreműködő önkénteseknek – fordítóknak, a zenekarnak stb. – a program végeztével szlovén ajándékcsomaggal kedveskedtek a szervezők. A csomagban igazi ínyencségek voltak: pirani só, szlovén sör, csevapcsicsa-fűszerkeverék, húsok mellé illő ajvár, gyógynövénytea és üdítőital.

Nagy öröm volt, hogy sokan eljöttek az alkalomra, a szervezőkkel együtt közel száznegyvenen!

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!