Először tartottak teremtés ünnepét Józsefvárosban

Először tartottak teremtés ünnepét Józsefvárosban

Share this content.

Szöveg: Románné Bolba Márta, fotó: Román Péter
Budapest – A Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség 2018. október 7-én először ünnepelte a teremtés ünnepét. Családi istentiszteletet, teremtés témájú erdei túrát és szabadtéri bográcsozást szerveztek. Az ökogyülekezeti mozgalomnak hála a gyülekezetben elindult a közös gondolkodás a teremtésvédelem ügyében.

Október 7-én 10 órakor családi istentiszteletre hívták a gyülekezeti és iskolai hittanosokat. Az úrvacsorás istentiszteleten a liturgia egyes elemeibe kapcsolódhattak be a gyerekek és felnőttek. A gyerekek a templom berendezési tárgyaival is ismerkedhettek egy bábfigura segítségével, majd elénekelték a „Pillangó, ha lehetnék” kezdetű éneket. Az igehirdetés a teremtés hete segédanyagának egyik története alapján a megdicsőülés történetét dolgozta fel.

A gyónásban különösen is teremtésvédelmi szempontok vezetésével tettek bűnvallást és vállalásokat a gyülekezet tagjai, nagyon konkrét formában: például magaságyás létesítése, szelektív szemétgyűjtés, Domestosról való lemondás mellett köteleződtek el.

A feloldozás igéit most a környezetkárosító és közösségromboló életforma megkötözöttségeiből való isteni szabadításként fogadhatták. Az oltárra helyezték az ökológiai gazdálkodásból származó, helyi kistermelőtől vásárolt hozzávalókat a bográcsos paprikáskrumplihoz, majd megáldották a terményeket.

Teremtés témájú rajzpályázatunk kiállításmegnyitója után közösen előkészítettük az ebédet, majd a gyülekezet tagjai tömegközlekedéssel indultak a Normafára.

Míg a gyerekek Oncsik Valéria hitoktató vezetésével és egy térkép segítségével a teremtéstörténetet dolgozták fel játékos kincskereső kirándulás formájában, a zsidó hitoktató-kollégák megfőzték az ebédet, majd a megjelentek együtt adtak hálát az ételért és a közösségért. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!