Elstartoltak Valahol Európában

Elstartoltak Valahol Európában

Share this content.

Forrás. kisalfold.hu
Sopron – Megtartották az olvasópróbáját a Valahol Európában című musicalnek a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Halasi Imre Jászai-díjas, érdemes művész, a koreográfus Gyenes Ildikó. A bemutató július 26-án a fertőrákosi Barlangszínházban lesz.

A stábot Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte. Elmondta, a barlangszínházi előadások után a produkció szerepel a következő, remény évadaként meghirdetett szezon műsorán. Már régóta tervezték a bemutatását. A darabválasztásnál figyelembe vették, hogy harmincéves jubileumához érkezik idén nyáron a Páneurópai Piknik, ennyi idős a rendszerváltás utáni demokrácia, s 2020 szeptemberében Magyarországon rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Emléktáblát kap a lelkész

Pataki András elmondta, hogy soproni gyökerekkel rendelkezik az eredeti, 1947-ben készült, Radványi Géza és Balázs Béla által jegyzett, azonos című film. A forgatókönyv alapötletét a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által 1945-ben alapított zugligeti Gaudiopolis, azaz Örömváros adta. Ez az árvaház társadalomra, vallásra, nemzetiségre való tekintet nélkül sok száz gyermeknek adott otthont, akik a háborúban elvesztették családjukat, szüleiket, a fedelet a fejük fölül. A lakók a Gaudiopolison belül saját kormányzatot hoztak létre, képviselőket választottak maguk közül és mindenkire vonatkozó törvényeket írtak.

A híres gyermekköztársaság létrehozója a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium egykori diákja, ide járt iskolába. Az intézmény májusban emléktáblát avat a tiszteletére, a soproni színház pedig a fertőrákosi Barlangszínházban annál a falnál, ahol a háborúban kivégzések zajlottak – s lehet, hogy valamelyik árvának a szülei itt haltak meg –, megemlékezést tart a bemutató előtt.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!