Eltávolítják a „szerecsen király“ szobrát az ulmi evangélikus nagytemplom betleheméből

Eltávolítják a „szerecsen király“ szobrát az ulmi evangélikus nagytemplom betleheméből

Share this content.

Forrás: mandiner.hu, Die Welt, fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Ulm – Az ulmi evangélikus közösség döntött: a templom több száz éves betlehemét idén a három király nélkül mutatják be – számol be a Welt. Ennek oka: Menyhért, a szerecsen király „egyértelműen rasszista ábrázolása”.

A három figurát, köztük a fekete Menyhértet nem szabad ebben az évben bemutatni – közölte Ernst-Wilhelm Gohl, a templom esperese. Úgy fogalmazott: ezzel a közösség a Németországban zajló rasszizmus-vitára kíván reagálni.

„Menyhért fabábúja vastag ajkaival és idomtalan alakjával mai szempontból egyértelműen rasszistának tekinthető” – folytatja Gohl.

Ezt a közösség nem tudja és nem is akarja ebben a formában meghagyni. Ezért idén a karácsony történetét Lukács evangélista szerint mesélik el, ebben a három király alakja nem bukkan fel. A döntéssel az evangélikus közösség szeretné elkerülni az ünnepek alatti feszültséget, vitát. Menyhért figurájáról a végleges döntést a lehető legnagyobb nyugalomban, az újév során szeretnének hozni – mondta Gohl.

A betlehemi királyok ábrázolása egészen a 11. századig nyúlik vissza. Míg Németországban Menyhértet, a magyar kultúrában a három király közül hagyományosan Boldizsárt tekintik szerecsen, vagyis fekete királynak. A három király alakja a néphagyományból származik, a Biblia eredeti, görög nyelvű szövege sem számukat, sem nevüket, sem minőségüket nem említi, egyszerűen napkeleti bölcsekről beszél.

Kép: Terézváros karácsonya, betlehemes kiállítás a Teréz templom mellett a VI. kerületi Nagymező utcában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!