Eltüntette a kereszteket termékei csomagolásáról a Lidl

Eltüntette a kereszteket termékei csomagolásáról a Lidl

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, katholisch.de, MTI
Prága – Bécs – Szantorini – Szantorini látképével reklámozza a görög termékeket árusító kampányát a Lidl áruházlánc – egy hibával: a tájképen látható ortodox templomok keresztjeit eltüntették. Dominik Duka bíboros, prágai érsek kulturálatlan és barbár cselekedetnek minősítette az eljárást.

A nemzetközi áruházhálózat számos európai országban forgalmazza görög termékeit, melyek csomagolásán Szantorini jellegzetes, kék tetejű és fehér falú épületei, köztük templomai láthatók. Az ortodox templomok kupolájáról azonban a keresztet leretusálták: a Lidl azzal indokolta döntését, hogy vallási és politikai semlegességét akarta megőrizni, valamint el szerette volna kerülni a más meggyőződésű csoportok kirekesztését. „Egyelőre csak fotók meghamisításáról van szó, de félő, hogy hamarosan valóban eltávolítják a kereszteket a templomokról” – írta Duka bíboros, Görögország prágai nagykövetének küldött levelében. A bíboros hozzátette, a keresztek eltávolítása tiszteletlenség Görögországgal szemben, ahol a lakosság nagy része keresztény, és gyakorolja is ortodox vallását. 

Nem a prágai érsek az első, aki kritikát fogalmazott meg a manipulált reklámfotóval kapcsolatban: Belgiumban többen is hangot adtak felháborodásuknak, valamint a közösségi médiában is sokan fejezték ki nemtetszésüket. 

A cég ausztriai üzlethálózatának Facebook-oldalán kért elnézést a keresztek eltávolításáért, és azt ígérte, kapcsolatba lép a görög termékek csomagolásának tervezőivel, hogy felhívják figyelmüket az eljárás sértő voltára.

Címkék: Santorini - kereszt - botrány - Lidl -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!