Emléktáblát helyeztek el D. dr. Prőhle Károly egykori lakóháza falán – Fotókkal! Videóval!

Emléktáblát helyeztek el D. dr. Prőhle Károly egykori lakóháza falán – Fotókkal! Videóval!

Share this content.

Budapest – Régóta húzódó adósságot törlesztett a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma, hiszen már több éve tervezték azt, hogy emléktáblát helyeznek el D. dr. Prőhle Károly (1911–2005) egykori lakóházának falán. Az eseményre mégis csak 2013. június 19-én kerülhetett sor. De ezen kívül is van még több adósságunk az evangélikus lelkésszel és teológiai tanárral kapcsolatban. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus

53 éven át élt a Villányi út 38-as szám alatti lakóházban a neves teológus professzor, akinek az életműve főbb írásait magában foglaló mű még mindig nem látott napvilágot. A most felavatott emléktáblát ifj. Szlávics László szobrász tervezte, a kőfaragó munkát Strausz György kivitelezte.

A majd' negyven fokos hőségben Prőhle Gergely országos felügyelő köszöntötte az egybegyűlteket és emlékezett nem csak egyházunk egyik hűséges tagjára, de Prőhle professzor személyében családjának egyik tagjára is.

Utána dr. Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora szólt, emlékezve az egykori professzorra egy meditációs öszeállítással.

Majd Gáncs Péter elnök-püspök idézett abból a füzetből, amelyet Károly bácsi felesége állított össze az alkalomra, és amely a professzor 1968–69-ben, valamint 1977–78-ban elhangzott beszédeit tartalmazza.

Az alkalmat az emléktábla megáldása és koszorúzás zárta.

A beszédek között az Evangélikus Hittudományi Egyetem liturgikus kórusa szolgált énekkel, dr. Finta Gergely vezetésével. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!