Emlékkutat adtak át Szombathelyen a reformáció jubileumára

Emlékkutat adtak át Szombathelyen a reformáció jubileumára

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Szombathely – Egy különleges, nyolcszögletű káté-kút felállításával emlékeztek meg a reformáció indulásának ötszázadik évfordulójáról a szombathelyi evangélikusok. Az ivóvízzel ellátott kutat 2017. október 22-én, a konfirmációs istentiszteletet követően áldotta meg Szemerei János püspök.

Az ünnepi alkalmon a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi vezetője hirdette Isten igéjét. A liturgiában Rostáné Piri Magda vasi esperes mellett az egyházközség lelkészei, Gregersen-Labossa György, Torma-Hasza Mónika és Steindl-Papp Judit működtek közre. Énekkel szolgált a gyülekezet kórusa.

A Luther által újra felfedezett forrás fontosságáról beszélt Jn 4,13-14 alapján tartott prédikációjában Szemerei János. A Jézus által kínált élő víz minket is megújíthat, mert a lélek szomjúságát oltja – fogalmazott a püspök. Majd hozzátette: a templom előtt álló, most átadott közkút ingyen adja vizét, és ezzel beszédesen hívja fel a figyelmet Isten szeretetére.

Az igehirdetést követően tizennégy konfirmandus vallotta meg hitét az oltár előtt, majd részesült első alkalommal az úrvacsora szentségében.

Az istentisztelet végén Gregersen-Labossa György köszönetet mondott Szombathely városának a kapott támogatásért, amely lehetővé tette a káté-kút felállítását. Elmondta, hogy a kút nemcsak a fizikai szomjúság oltására alkalmas vízzel szolgál majd, hanem interaktív módon az ismeretek forrásaként is működik. A rajta elhelyezett tábla QR-kódja segítségével egy internetes oldalra vezeti a látogatókat, amelyen további hasznos információkat találnak az evangélikus tanításról.

Ezek után a jelenlévők kivonultak a templom előtt álló kúthoz, ahol Puskás Tivadar, a város polgármestere mondott ünnepi beszédet. Ennek keretében a városvezető ígéretet tett arra, hogy a templomot körülvevő közterületnek az önkormányzat az „Evangélikusok tere” nevet adományozza. Végül Szemerei János püspök mondott áldást az elkészült alkotásra, majd lehetőség nyílt a közkút vizének megkóstolására is. A megemlékezés a gyülekezeti teremben tartott ebéddel zárult.

A most átadott reformációi emlékkút a hívek adományaiból és Szombathely város támogatásával valósult meg. A felépítményt Módy Péter és munkatársai készítették, a díszítőelemként szolgáló, a reformátori tanítás egyes elemeit szimbolizáló kisplasztikák Barták Csaba alkotásai.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!