Énekeljetek, zengedezzetek Néki!

Énekeljetek, zengedezzetek Néki!

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Berkesi Sándor
A Hajdú-bihari Zenei Egyesület vezetőségében támadt az ötlet: készítsünk egy kórusgyűjteményt a magyar protestáns hagyomány értékei mentén, egyházi és világi kórusderékhadunk számára. Debrecenben, a „kálvinista Rómában” ehhez az eszmei-lelki hátteret a közel fél évezredes református kollégium biztosítja.

A kötet első renden református gyülekezeti énekeskönyvünk történelmi dicséretanyagát, a reformáció első idejének énekeit, a 16. és 17. század hungarikáit dolgozza fel, leginkább háromszólamú vegyes kari apparátusra (szoprán, alt, basszus). Továbbá megtalálhatjuk benne a későbbi századok angolszász énekkincsének többszólamúsításait is.

A kórusgyűjtemény a következő szerzők műveit tartalmazza: Ádám Jenő, Bácsi Zoltán László, Birtalan József, Czövek Lajos, Ivánka Sámuel, Maróthi György, Máté János, Sepsy Károly, Szigethy Gyula, Terényi Ede, Tillai Aurél, Vass Lajos.

Reméljük, hogy a tételek gazdagító hatással szólalnak meg kórusaink ajkán istentiszteleteken, a liturgiában vagy ünnepi alkalmakon, családi környezetben, munkálva, erősítve itthon, a Kárpát-medencében és mindenütt a világban protestáns népünk közös zenei anyanyelvét. A jövőben, ha igény támad rá, további kötetek kiadását tervezzük.

Kodály Zoltán mondta egy ízben: „Nem az a fontos, ki az Operaház igazgatója, hanem hogy ki az énektanár Kisvárdán.” A mester Kisvárdán elhangzott, sokat emlegetett mondatát továbbgondolva vonatkoztassuk gyülekezeteink, iskoláink, éneklő közösségeink karvezetőire! Gyűjteményünk tételeinek hangzó életre keltésével bárcsak áldás kísérné a magyar énekes társadalom lelki gazdagodását!

A szerző a kötet szerkesztője.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 81. évfolyam, 45. számában jelent meg, 2016. november 13-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Címkék: ének - dal -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!