Rangos nemzetközi díjakat kapott az Evangélikus Országos Múzeum – Frissítve!

Rangos nemzetközi díjakat kapott az Evangélikus Országos Múzeum – Frissítve!

Share this content.

Forrás: Evangélikus Információs Szolgálat
Uhersky Brod (Magyarfalva, Csehország) – Három díjat adományozott az Evangélikus Országos Múzeumnak idei gyűlésén az International Counsil of Museums (ICOM) múzeumi filmekkel és digitális alkalmazásokkal foglalkozó szakbizottsága.

A múzeumokat és közgyűjteményeket tömörítő nemzetközi szakmai szervezet múzeumi filmekkel és digitális alkalmazásokkal foglalkozó bizottsága ezüst éremmel tüntette ki a Deák téren található, Evangélikus Országos Múzeum állandó kiállításán látható, virtuális templomot bemutató alkalmazást. A múzeum egyéb digitális tartalmait különdíjjal jutalmazták, s mindezeken túl a az evangélikus múzeumnak ítélték az ICOM szakbizottságának idei fődíját is.

Dr. Harmati Béla László, a múzeum vezetője a díjak átvételekor elmondta, hogy összesen 10 országból, 34 pályázat érkezett a megmérettetésre, ahol a legjobb új múzeumi prezentációs megoldásokat és innovatív digitális tartalmakat értékelték. Mások mellett olyan jelentős intézmények is pályáztak idén, mint a moszkvai Tretyakov Képtár, illetve a Brazil Nemzeti Bank gyűjteménye.

A rangos nemzetközi mezőnyben egyébként a magyarok általában jól szerepeltek, ugyanis díjat nyert még a Magyarországi Református Egyház Bibliamúzeuma, a Csornai Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeuma is.

A képen a fődíj, a szerecsen király a „Luther végrendelete” alkalmazással. Uhersky Brod (Magyarfalva, Csehország) városában volt az ICOM idei konferenciája. A fődíjat a mindenkori helyszín biztosítja egy olyan tárggyal, ami utal a városra - írták az Evangélikus Országos Múzeum Facebook oldalán. 
1704-ben kuruc csapatok támadták meg és zárták körül a várost. Az ostrom elhúzódott, ezért az egyik kuruc katona kitalálta, hogy arcát feketére mázolva (gondolom, hogy jobban beolvadjon a sötétségbe) felmászik a falon, és belülről beengedi a többieket. Amikor le akart ereszkedni a városfal túloldalán, nagy örömére talált egy kötelet, megfogta, hogy lecsússzon rajta. Ez azonban a harangkötél volt: a harang megszólalt, a fickót elfogták, és szomorú véget ért. Ebből a legendából alakult ki Fekete Jankó figurája, aki a városház órája alatt áll, és ő húzza meg a harangot, minden órában. Hogy aztán hogyan lett egy feketére mázolt képű kurucból egy elkámpicsorodott szerecsen király, az már a folklór része. 
A díj a múzeumokéjszakáján megtekinthető majd az Evangélikus Országos Múzeumban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!