Otthon, édes otthon – Felépülő, megújuló épületeink

Otthon, édes otthon – Felépülő, megújuló épületeink

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Walkó Ádám, HBL, fotó: Rezessy Szabolcs, Garai Péter, Walkó Ádám
Budapest – Az Evangélikus Élet összeállítást készített azokról a nagyobb beruházásainkról, amelyek véghajrában, vagy éppen valamely látványos szakaszukhoz érkeztek. Az összeállítást az alábbiakban olvashatják.

Célegyenesben a Sarepta új épülete

A pesthidegkúti Máriaremetei úti telken a végéhez közeledik a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon új épületének kivitelezése. A Krizsán András Ybl-díjas építész által – a modern, organikus építészet jegyében – tervezett, kétezer-kétszáz négyzetméter alapterületű új épület ideális körülményeket nyújt fogyatékkal élő lakóinak. Tavaly szeptemberben, a diakónia napján tartották a bokrétaünnepet(erről lapunk 2014/40. számában tudósítottunk). Az ütemezésnek megfelelően egy éven belül megtörtént az épület műszaki átadása-átvétele. Most a kert és az épületet körülvevő járdák kialakítása zajlik. Az ünnepélyes átadóra szeptember 20-án 10 órakor kerül sor, a diakóniáért felelős püspök, Fabiny Tamás szenteli fel a Sarepta új szeretetotthonát. Lapunk munkatársát az otthon igazgató lelkésze, Sztojanovics András vezette körbe.

Távlati terv, hogy tíz éven belül a hétezer-hatszáz négyzetméter összterületű telek másik felén is megépüljön a szintén ötven fő befogadására alkalmas otthon. A telek megvásárlásával együtt az építkezés költségei megközelítik az 1,2 milliárd forintot.

A Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthonban jelenleg kilencven fogyatékkal élő rászorulót látnak el, az új épületben így mindenkinek méltó körülményeket tudnak majd biztosítani. A hűvösvölgyi Báthori utcai eredeti Sarepta-épület további hasznosítása már a következő igazgató feladata lesz, mivel Sztojanovics András igazgató lelkész addigra nyugdíjba vonul. A jövőbeli igényektől, a pénzügyi lehetőségektől is függ, hogy mi lesz az épület további rendeltetése.

Majdnem kétezer-ötszáz köbméter földet hordtak el az építkezés előtt és később is, nagyot kellett „harapni” a hegybe, hogy az épület előírt alapterülete – kétezer-kétszáz négyzetméter – meglegyen. A támfalakat növényekkel borítják be.

Az utcafronton összefüggő fal óvja a szeretetotthont a kíváncsiskodó tekintetek elől, biztosítva a lakók nyugalmát. Az erődszerű hatást a kerítéselemek közötti rácsokra felfuttatott vadszőlő fogja barátságosabbá, zöldebbé tenni.

A belső udvar füvesített, teátrum jellegű kialakítása arra is módot kínál, hogy ideiglenes színpadot felállítva akár kétszáz-háromszáz fő részvételével rendezzenek különféle ünnepségeket, színielőadásokat. Az utcafronton nagy a forgalom, zajos, a hátsó udvar azonban védett környezetet biztosít a bensőséges hangulatú rendezvények számára.

Két hosszú szárnyból áll az épület. A lakószobák ablakai délre néznek, a nagy ablakoknak köszönhetően a terek világosak és derűsek. A két lakószárny közötti összekötő részben vannak a kiszolgáló-,személyzeti helyiségek, raktárak.

A főbejárat felett nagy, nyitott, ám rácsokkal védett teraszt alakítottak ki. Tavasztól őszig itt az otthont elhagyni nem tudó vagy nem akaró lakók számára különböző foglalkozásokat tart majd a gondozó személyzet. Így friss levegőn, a külső környezettől nem elvágva tölthetnek el értékes időt a fogyatékkal élők.

A főbejárattal szemben, az épület mértani közepén kapott helyet a főnővéri szoba, mellette pedig a betegszoba és az orvosi rendelő. A két szoba között nagy ablak van, így a nővér és az ellátó orvos gyorsan és hatékonyan tud együtt dolgozni. A főnővér és az éjszakai ügyeletes a wifirendszeren keresztül számítógépen tudja felügyelni a bekamerázott tíz közös helyiséget.

A földszinten található még három raktárhelyiség, ahol majd – többek között – a nagy, motoros kerekesszékeket tárolják, hogy ne a lakószobákban foglalják a helyet.

A szinteket egy kisebb, négyszemélyes, valamint egy nagyobb, betegszállításra is alkalmas lift köti össze. A nagy liftet tűzvész esetén is lehet használni, hogy a mozgássérült lakókat gyorsan ki lehessen menekíteni. A lakószárnyakba belépve a két folyosószárnyat elválasztó közös nappali helyiség fogad. Hatvan négyzetméteren itt az étkező, a tévészoba, az üvegfallal elkerített konyha. Az ételeket ugyan a Sarepta Báthori utcai főépületéből szállítják, de a lakókat bátorítani akarják majd az itteni konyha használatára is. Az indukciós tűzhelyen a melegítésen túl közös főzőcskézésre is van lehetőség, hogy az itt élők minél otthonosabban érezzék magukat.

Huszonhat egyágyas és tizenkét kétágyas szobát vehetnek birtokba október elején a beköltözők. A szobákban a Sarepta-szeretetotthon biztosítja a modern, motoros, faborítású ágyakat, így érvényesülhetnek a gyógyászati szempontok, de nem szorul háttérbe a kényelem és az otthonosság kívánalma sem. A szobák berendezése egyébiránt a lakókra lesz bízva, így mindenki az igényeinek és ízlésének megfelelően alakíthatja ki az életterét. A szobák elsősorban pihenésre és alvásra szolgálnak, a szeretetotthon célja nem az, hogy a lakók a szobákban töltsék a napot. A lakók életében a hangsúly az együtt töltött időn van, ezért fontosak a közös helyiségek.

Minden szobába minikonyha építhető be, kisebb villanyrezsóval, hűtővel és mosogatóval, ha a lakó erre igényt tart. A remények szerint viszont senki sem fog élni ezzel a lehetőséggel, hiszen a közös konyha minden gasztronómiai igényt kitud elégíteni. A szobák alapfelszereltségéhez tartozik az internet- és a kábeltévé-kapcsolat is.

Az egyágyas szobákhoz közös, a kétágyas szobákhoz külön fürdőszoba tartozik, modern és akadálymentes zuhannyal és mosdóval. A két lakócsoportban egy-egy nagy fürdőszobát is építettek, amelybe nagy, motoros hidromasszázskádat telepítettek a mozgásterápia kiegészítéseként.

A pinceszinten található a közös terem, ahol minden lakó elfér. Itt tartják majd a karácsonyi, húsvéti ünnepségeket és a vasárnapi istentiszteleteket is. Itt kapott helyet ezenkívül hat raktárhelyiség is. A szeretetotthonnak ugyanis hatalmas karbantartó terekre van szüksége, ahol a javítandó ágyakat és alkatrészeket tárolják, illetve a ruhákat, az ágyneműket, az adományokat is itt helyezik el.

Az épület energiaellátását két kisebb gázkazán biztosítja, de a jövőben a lapos tetőre telepítendő napelemekkel és-kollektorokkal energetikailag önellátóvá válik az otthon.

A személyzet a Sarepta-szeretetotthon tizennégy munkatársából áll, de a műszak létszámát az határozza meg, hogy az otthonban éppen hány lakó tartózkodik. A napirend szerint a lakók a reggeli és az áhítat után a szövödébe vagy a foglalkoztató üzemekbe mennek dolgozni. A mozgásterapeuta, a lelkigondozó lelkész igény szerint, a napirendbe beillesztve végzi majd alkalomszerűen a munkáját.

Megújulóban a múzeum

Az Evangélikus Országos Múzeumnak és a Huszár Gál könyvesboltnak helyet adó budapesti, belvárosi Insula Lutherana megújulóban van.

A munkálatok a régiszerkezetek feltárásával, megerősítésével kezdődtek. A szükséges „rombolás” helyét mára egyre inkább az építkezés vette át. Az eddig elhanyagolt, vizes pince lassan kezd átalakulni. A most még mindent behálózó vezetékekből a látogatók természetesen már semmit sem fognak látni, csak komfortérzetük növekedhet. A szerkezetépítési munkálatok idén október végére nagy valószínűséggel befejeződnek. Ezután következik a berendezés és az új állandó kiállítás felépítése.Várhatóan 2016 második felétől lesz látogatható a megújult múzeum és könyvesbolt együttese.

Jól halad az Üllői úti székház felújítása

Látványosszakaszához érkezett a Magyarországi Evangélikus Egyház országos központjának helyet adó budapesti Üllői úti épületegyüttes felújítása.

A kedvező fekvésű tetőfelületeket már nyár eleje óta napelemek borítják, azóta folyamatosan termelik az elektromos energiát. Az 1906-bólszármazó Szentkirályi utcaiszárny falait évszázados portól és szennyeződéstőltisztították meg, így a téglafelületek visszakapták eredeti, vöröses színüket. Az Üllői úti épület vastag hőszigetelést, új fa nyílászárókat és az eredeti homlokzati tagolást megidéző, annál egyszerűbb klasszicizáló díszítést kap, a sarokra pedig visszaépül az 1956 után lebontott, első emeleti erkély.A munkások jelenleg az Üllői úti oldalon és a belső udvarban dolgoznak, a külső megújulása – a fűtési rendszer korszerűsítésével együtt – várhatóan őszre fejeződik be.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!