Erő a szavakban – 500-szor éneklik el az Erős vár a mi Istenünket

Erő a szavakban – 500-szor éneklik el az Erős vár a mi Istenünket

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: epd-bild/Norbert Neetz
Braunschweig – Négyezerhatszáz énekes találkozott Braunschweigben a gospel egyházi napokon. A reformáció 500 éves jubileumáig (2017. október 31.) különleges célt tűztek ki maguk elé: az Erős vár a mi Istenünk című Luther-ének 500 variánsát szeretnék előadni.

Annyi erő van ennek a dalnak a szavaiban - mondja Joakim Arenius. A svéd kórusvezető a braunschweigi Volkswagenhalle nevű csarnok színpadán áll, mögötte egy együttes zenél, előtte pedig több ezer, lelkes gospelrajongó áll, egész Németországból. A férfi épp az Erős vár a mi Istenünk egyik angol nyelvű változatát gyakorolja az énekesekkel. Ebben a verzióban az Erős vár „a mighty fortress” lesz. „Mighty!” - énekli több száz szoprán a színpad felé. „Powerful!” - kontráznak másfelől.

A gospel egyházi napok rendezvényén tömegkórus énekel a szombati napon. 4600 énekes, 174 kórus jött el Alsó-Szászországba, hogy közösen töltsön el egy hétvégét zenéléssel, koncertekkel és énekkel. A legtöbben már szombat délelőtt összegyűltek a Volkswagenhalléban, hogy közösen énekeljenek a többszólamú óriáskórusban, és istentiszteleten dicsőítsék Istent.

Délben aztán elkérkeznek a csúcspontra a svéd Joakim Arenius vezetésével. A Luther-klasszikus Erős vár… általa írt feldolgozását nem egyszerű elsajátítani. Majdnem egy órán keresztül, hangról hangra tanítja meg a tapasztalt karvezető az előtte álló kórus tagjainak a dallamot. Szoprán, alt, tenor és basszos hangokból álló „dicsőítő egység” a színpadon próbál segíteni neki és ráerősíteni a mikrofonban az egyes részekre. Az elektronikusan felerősített hangok azonban eltűnnek, amikor a több ezres tömeg énekelni kezd.

Nem véletlen, hogy Arenius épp ezt a dalt gyakoroltatja a kórusokkal. Az erőteljes zenei élmény felütése a refromáció 500 éves jubileumára szervezett 500 Chöre Challenge nevű programnak. Ez a #reformaction2017 kampány része, amelyben bárki részt vehet. Minden, amire szükség van, csupán egyetlen ötlet.

Matthias Kleiböhmernek is volt egy.

Ő a Creative Kirche (Kreatív Egyház) nevű alapítvány gospelprojekt vezetője. Amikor hallott a kezdeményezésről, nagyszerű ötlet született meg benne. Elképzelése szerint 500 kórus fogja énekelni az Erős vár a mi Istenünket, azt a dalt, amely a reformátori egyházakat már évszázadok óta kíséri. De nem maradnának csupán ennyinél.

A gospellal, egy igazságosabb világért című kezdeményezéssel, Kleiböhmer és énekesei a világot is picit jobbá szeretnék tenni. Ezért aztán minden egyes feltöltött videóért 100 eurót adományoznak a Brot für die Welt projekt számára. Legalább 500 verziót el kell érniük 2017. október 31-ig. Kleiböhmer optimista, szerinte sikerülni fog ez nekik.

Az első dal az ötszázból a svéd Arenarius Erős vár… feldolgozása lett, amelyet Braunschweigben szólaltattak meg. Ez az ének Kleiböhmer számára felkiáltójellé vált. Bár Luther annak idején nem gospelt írt, de szikrát gyújtott a svéd karvezető fejében, és ez a szikra meggyúlt a braunschweigi csarnokban több ezer ember lelkében is. A dal ugyanis bátor, felszólító, hívogató, tele van energiával és közel áll az emberekhez.

A projekt során a Luther-ének változatos történelme sem merül feledésbe, hiszen volt ez már vígaszének és harci, győzelmi induló is. Az elérhető kottákat már fel is töltöttek a 500 Chöre Challenge nevű oldalra.

Kleiböhmer igen lelkes, a felhívás közzététele után saját mobiljával vette fel a többezres kórus énekét. Már csak 499 éneknek kell megszületnie.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!