Erős hatású üzenet – Elégedettek a fiatalok az előkészítő ifjúsági konferencia eredményével

Erős hatású üzenet – Elégedettek a fiatalok az előkészítő ifjúsági konferencia eredményével

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Windhoek – A Lutheránus Világszövetséggel (LVSZ) való első tapasztalatait bátorítónak találja Sem Loggen, a Hollandiai Protestáns Egyház ifjúsági delegáltja. Egyháza megbízásából vesz részt a namíbiai fővárosban tartott LVSZ-nagygyűlésen, mely előtt a világ minden szegletéből érkezett fiatal delegáltak előkészítő konferenciát tartottak Namíbia északi részében. „Meg vagyok győződve arról, hogy üzenetünknek erős hatása van” – hangsúlyozta Loggen.

Május 10-én a nagygyűlés nyitó napján a fiatal delegáltak a nagygyűlés tagjai előtt prezentálták megbeszéléseik eredményeit. Loggen, aki a szöveg kidolgozásában vett részt, nagyon elégedett volt ezzel. 

„Gondoskodtunk arról, hogy minden fiatal delegált véleménye tükröződjön a záróüzenetben – magyarázta. – Nyílt párbeszédet folytattunk, amelyben előkerültek az érzékeny témák is, mint például a nők ordinációja” – mondta Loggen. 

A 20 éves fiú a Leideni Egyetemen nemzetközi kapcsolatokat tanul, épp az első szemeszter van a háta mögött. Súlyponti kérdései a nemek közötti igazságosság és a minden emberrel való azonos bánásmód voltak. Ezekben a kérdésekben azonban többekkel egyetértettek. Bár a nemek szerepét a különböző evangélikus egyházak különbözőképpen látják – tette hozzá.

Ezért az előkészítő ifjúsági konferencia végén megfogalmazott három összefoglaló üzenetben a fiatal delegáltak nem csak saját gondolataikat találhatták meg, de ennek alapján el is kezdhetik aktivitásukat.

„Szeretnénk, ha az egyházak a férfiak és a nők szerepét saját kontextusukban újragondolnák” – így Loggen. A fiú meg van győződve arról, hogy a fiatalok üzenete a jövőben is érvényes.

Ennek érvényesnek kell lennie a következő hét évre – vallja. A végén megmutatkozott az is, hogy az egyház megújulásának van a legfőbb prioritása. A második helyen az azonos bánásmód áll, amely az emberi méltóságot és az emberi jogokat is magába foglalja. Harmadik helyen a képzést nevezték meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!