Az örömből sosincs készlethiány – Varga Gyöngyi gondolatai

Az örömből sosincs készlethiány – Varga Gyöngyi gondolatai

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Varga Gyöngyi
Ezekben a „szürreális” napokban az öröm maradt az a korlátlanul, korlátozás nélkül elérhető javunk, amiből soha nincs készlethiány. Nem kell lesétálni érte maszkban a sarki ABC-be, nem szökik föl az ára a csillagos egekbe, és nem tesszük ki magunkat semmiféle veszélynek, ha találkozni szeretnénk vele.

Az öröm ott van az előszobánkban: a fogasra felakasztott kedvenc piros kabátunk jelzi; ott van a vacsoraasztalunkon, a közösen elfogyasztott étel ízében; ott van az erkélyünkön, ahol a cserepekben vidám virágok nőnek; ott van a tiszta ruhák illatában; a könyvekben; a párnák között; a telefonbeszélgetésekben; a Zoom-os tanórákban és még a Skype-os megbeszéléseken is feltűnik. Ott van az elvégzett feladatok utáni jóleső érzésben, a pihenésben és a másokkal való törődéseinkben.

Az öröm az Élet Istenének tapintatos jelzése arról, hogy figyel ránk és itt van velünk. Mindennapi erőforrásunkként adja nekünk az örömöt. És csupán annyit vár, hogy vegyük észre a részletekben, a kis dolgokban, az apró gesztusokban, csodálkozzunk rá a világ színeiben, ha az ablakunkat és a szívünket kitárjuk.

A szükség és szűkösség heteiben, hónapjaiban Isten egy különleges meghívással fordul felénk.

Vár minket a Hálás Élet projektjébe. Rövidítve is jól hangzik ez: „Hál-Él”. Érdekes, hogy a hasonló hangzású héber szó azt jelenti: dicséret, magasztalás. A Zsoltárok könyvének végén az utolsó öt zsoltárt nevezik „Záró-Hallélnak”. Ezekben a hálaadó imádságokban a teremtés hangjai csendülnek föl: az ég és a föld, a természet és az ember énekei, hogy végül egy hatalmas hallelujakórusban magasztalják együtt az Örökkévalót.

„Az ÚR előtt való öröm erőt ad nektek.”

Nehemiás könyvének ez a rövid mondata a hazatérők nagy örömünnepéhez kötődik, amikor az egész nép előtt felolvasták a Tórát. Miközben hallgatták az igét, a tanítás elért a szívükig, megérintette őket, és közösséget formált belőlük. Akik hallgatták Isten szavát, azokat az üzenet behívta abba a tágas térbe, ahol Isten öröme lakik.

Huszonkilenc betű – ennyiből áll össze az üzenet: Isten meghívása a hálás életre. Az öröm korlátok és aggodalmak, veszély és bizonytalanság, veszteségek és fájdalmak közepette sem hagy magunkra bennünket. Isten öröme örökké megmarad. Mert Ő, az örömforrás, velünk van minden napon, a világ végezetéig. Amint azt egykor megígérte.

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából a Luther Kiadó játékra invitálta olvasóit. A képen a teljes munkaközösségünk segítségével egy bibliai igét rejtettünk el, aminek megfejtése a következő ige: Az Úr előtt való öröm erőt ad nektek! (Nehemias 8,10) Erről az igéről olvashatták dr. Varga Gyöngyi Ószövetség-kutató, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének vezetőjének gondolatait.

Címkék: Varga Gyöngyi - ige - gondolat -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!