Európa protestáns egyházai az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítanak

Európa protestáns egyházai az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítanak

Share this content.

Forrás: evang.at, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Bécs – Strasbourg – Az Európai Uniót érintő problémák és kihívások tükrében az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) arra kérte a kontinens polgárait, hogy májusban vegyenek részt az EU-választáson. A február 10-én kiadott állásfoglalásban a GEKE Tanácsa arra bátorít, hogy vegyünk részt Európa jövőjének és irányának alakításában.

Az egyházközösség tizenhárom fős vezetői testülete négynapos tanácskozást tartott Bécsben, ahol a vezetők fő vonalakban az egyre növekvő Európa-szkepszis veszélyeire, az Európát elutasító hangokra és a nacionalista elképzelések és kívánságok visszatérésére hívták fel a figyelmet. Egyúttal olyan kihívások is észlelhetők, amelyeket az egyes nemzeti államok egymagukban nem tudnak megoldani. Ezek terén a klímaváltozást, a menekültpolitikát, a szociális és gazdasági szétszakítottságot, a technikai fejlődést és a digitalizációt, valamint az Európán kívüli politikai erőviszonyok átalakulását nevezték meg.

Ingrid Bachler, az osztrák protestáns egyház főtanácsosa szeptember óta tagja a tanácsnak, s az Európai Unió pozitív megítélését szeretné elérni, hiszen maga az EU a tagállamok sokféle elvárásának tud megfelelni, de ez csak közös erővel sikerülhet. „Ebben a helyzetben segíthet, ha az Európai Unió vízióját a sokszínűség tereként írjuk le, és érzékenyen kezeljük benne a kisebbségek, a menekültek és a szociálisan gyengék szükségleteit” – nyilatkozott Bachler.

A demokratikus választások lehetőséget biztosítanak a pozitív értelmezés bevetésére és arra is, hogy a jogállamok által alapított intézmények védjék a kisebbségek szabadságát és a kedvező együttélést. Az egyház feladata nem áll meg a nemzeti határoknál, ezért az egyházak saját területükön, de egész Európában is fontos szerepet játszhatnak a szociális és kulturális összetartásában – mondta Mario Fischer, a GEKE főtitkára. A hesseni lelkész kiemelte, hogy az európai protestáns egyházak intenzíven foglalkoznak a demokrácia és a szavazatok kérdésével.

A GEKE Tanácsa állásfoglalásában emlékeztetett arra is, hogy 1945 után a kölcsönös megbékélés ajándék volt a kontinens számára. A tavalyi év szeptemberében a GEKE bázeli nagygyűlésekor kiadott egy alapdokumentumot, amelyben az egyházak felelősségét emelte ki a béke iránti vágy és megbékélés érdekében, a különböző konfliktus mentén a társadalmakban.

www.leuenberg.eu oldalon a témához megtalálhatjuk a liturgiai és érvelési háttéranyagot.

Az európai parlamenti választásokról és a GEKE-ről

Május 23–26. között az EU tagállamai választásokat tartanak az Európai Parlament hétszázöt képviselőjének tisztjére. Az Európai Parlament az Európai Unió minisztereit magába foglaló tanácsával együtt a törvények megalkotásáért felelős. A törvényjavaslatokat az Európai Bizottság teszi meg. 

A GEKE egy 1973-ban alakult egyházközösség, amelybe kereken száz európai és dél-amerikai protestáns egyház tartozik. Hatévente tartják nagygyűléseiket, a közbeeső időben pedig a GEKE Tanácsa formál véleményt teológiai és szervezeti kérdésekben. A GEKE központja Bécsben van.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!