Európa vállaljon felelősséget az üldözött keresztényekért!

Európa vállaljon felelősséget az üldözött keresztényekért!

Share this content.

Forrás: Hölvényi György sajtóközleménye
Strasbourg – A vallásüldözés az elvándorlás egyik fő mozgatórugója a világ számos térségében. Európa nem teheti meg, hogy félmegoldásokkal védelmezze az üldözötteket, hangsúlyozta Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője, az Európai Néppárt vallásközi párbeszéd munkacsoportjának társelnöke a vallásszabadság előmozdításáért felelős uniós különmegbízott feladatairól elfogadott parlamenti állásfoglalás kapcsán 2018. január 15-én, kedden Strasbourgban.

A magyar néppárti politikus elmondta: „A vallásszabadság Európai Unión kívüli előmozdításáért felelős különmegbízott kinevezésével 2016-ban az Unió növelni tudta hitelességét a vallásüldözés elleni küzdelemben. Sajnos azonban rövid története alatt mindvégig ellentmondásos volt a különmegbízott helyzete, hiszen nem kapott megfelelő rangot az uniós intézményrendszerben.”

A képviselő emlékeztetett, hogy mára Európában is első számú politikai üggyé vált a menekültügy, ezért javítani kell a politikai csoportok közötti együttműködést az üldöztetés megakadályozása és a helyben segítés területén. Bár 2016-ban az EU is népirtásként ismerte el az Iszlám Állam vagy a Boko Haram terrorszervezetek cselekményeit a világban, az EU-nak gazdasági nagyhatalmi súlyának megfelelően kell számonkérnie a jogsértéseket. A jövőben ezért különösen fontos lesz, hogy az uniós különmegbízott megfelelő rangban és eszközrendszerrel léphessen fel Európa nevében az elnyomó rendszerek ellen.

A néppárti vallásközi munkacsoport társelnöke felidézte: „A néppárti frakció a közvetlen szolidaritás számos formáját kifejezte a szenvedők felé, válaszként a 2014 óta világszerte drámaian erősödő vallásüldözésre.” A jelenlegi parlamenti ciklusban rendszeresen felkeresték a szükséget szenvedő keresztény közösségeket a válságövezetekben, valamint Brüsszelben tárgyalások lehetőségét biztosították 13 keresztény vallási vezetőnek a Közel-Keletről és Afrikából.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!