Európai egyházak a populizmus ellen

Európai egyházak a populizmus ellen

Share this content.

Forrás: reformatus.hu, Külügyi Iroda
Malaga – Immár ötödik alkalommal szervezték meg az emberi jogok nyári egyetemét. A spanyolországi tanácskozáson az egyházak képviselői elutasították, hogy a politika saját céljaira éljen vissza a vallással.

„Ugyanaz a törvény vonatkozzon nálatok mind a jövevényre, mind a született izráelire, mert én, az Úr vagyok a ti Istenetek.” (3Móz 24,22) – hangzott a tanácskozás igei mottója. A több mint negyven egyházi delegált a populizmus és a vallás-, illetve lelkiismereti szabadság összefüggéseit tette vizsgálat tárgyává, közös belátásaikat pedig egy záróüzenetben összegezték az európai egyházak számára. „A vallási sokszínűség elválaszthatatlan és elengedhetetlen vonása a demokratikus társadalmaknak. Ez egyrészt az állam részéről egyértelmű és félreérthetetlen elkötelezettséget feltételez a lelkiismereti és vallásszabadság mellett, másrészt pedig magába foglalja a vallási és hitbeli közösségek közötti kölcsönös tiszteletet és támogatást” – fogalmaz a záródokumentum.

A július 8. és 12. között a malagai ökumenikus központban zajló nyári egyetemre az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és spanyol tagegyházai meghívására érkeztek a keresztyén, muszlim és zsidó résztvevők. A tanácskozás a vallások szerepére kérdezett rá Európában, ahol egyre nagyobb befolyást szereznek a populista politikai irányzatok. Az előadók hangsúlyozták, hogy miközben a populisták gyakran élnek vissza a vallási identitással, elválasztó és egymással szembeállító eszközként használva azt éppen a hívek azok, akiket elsőként sújt a demokrácia és az alkotmányos jogrend hanyatlása.  

A konferenciáról szóló hír folytatása a Református.hu honlapon olvasható.

Címkék: Európa - egyház - populizmus - ökumené -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!