„Együtt az ország népével” – 1956

„Együtt az ország népével” – 1956

Share this content.

Forrás: EPSZTI.hu, szöveg: Kertész Botond, fotó szerkesztése: Magyari Márton
Most, amikor a „Minden gyermek jusson el az Evangélikus Országos Múzeumba!” pályázat lehetőségeit egyre kevésbé lehet kihasználni, kiemelten fontos, hogy a múzeum legérdekesebb tárgyai „jöjjenek el hozzánk”. Ezért időről-időre – közülük egyet-egyet bemutatva – igyekszünk a virtuális térből bepillantani a múzeumba, kedvet adva a későbbi személyes látogatásokhoz is.

1956. november 4-én jelent meg az Evangélikus Életben az a vezércikk, amelyet Keken András Deák téri lelkész írt, és amelynek címét fent idéztük.

Az a fénykép, amelyiket október 23. alkalmával bemutatunk, az evangélikus egyház mai székházában, az Üllői út 24-ben készült. 1956-ban a teológia működött az épületben, a teológus hallgatók is itt laktak. Az Üllői úton bevonuló szovjet tank lövedéke ütötte a lyukat az egyik kollégiumi szoba falán. A múzeum kiállításán azon a falon látható a kép, ahol az evangélikus egyház 1956-os történetét mutatjuk be.

1956-ban valóban az ország népével együtt küzdött, örült, szabadult fel az evangélikus egyház. Október 23-án a teológusok is csatlakoztak a diákok tüntetéséhez, a következő napokban pedig lemondtak az állami politikát kiszolgáló egyházi vezetők és visszakapták hivatalukat a vallásszabadságáért kiálló püspökök, Ordass Lajos és Turóczy Zoltán.

Az „evangélikus 56” azonban nem ért véget november 4-én. A forradalom vérbe fojtása után a hatalom még jó egy évig hagyta szabadon működni az egyházat, ami a belső hitélet rövid, de intenzív felvirágzását hozta magával. A szabadság kapui csak 1958-ban záródtak be véglegesen, Ordass Lajos püspök (ismételt) eltávolításával.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!