Az Evangélikus Diakónia Hollandia felé is nyit

Az Evangélikus Diakónia Hollandia felé is nyit

Share this content.

Forrás: diakonet.hu
Dieren – A Baalderborg Groep meghívására a napokban néhány fős diakóniai küldöttség látogatott a hollandiai Dierenbe, hogy a megváltozott munkaképességű emberek alternatív foglalkoztatási lehetőségeit tanulmányozza.

A szakmai program célja a Baalderborg Groep tevékenységi körének megismerésén túl a lehetséges együttműködés kialakítása volt – tájékoztatott Dávid István intézményvezető (Fébé Szeretetszolgálat).

A Baalderborg Groep 86 szervezetből áll, amelyek egy mintegy 50 kilométeres körzeten belül találhatók. A csoport részéről a házigazdai feladatokat a De Sholle nevű foglalkoztató szervezet vezetője látta el, aki a program teljes időtartama alatt vezette a látogatásokat és gépkocsival biztosította a közlekedést.

A megtekintett, megismert tevékenységek széles spektrumot ölelnek fel. A foglalkoztatás alkalmazkodik a foglalkoztatottak képességeihez. A Baalderborg csoporton belüli szükségletek ellátása összekapcsolódik a foglalkoztatással, a lehető legtöbb elvégezhető feladatot a meglevő belső erőforrásokkal oldják meg.

A szervezet különböző tagjai között megtalálunk sajtüzemet, kerámia tárgyakat, faipari termékeket készítő egységet, művészeti központot, de szállodát, kempinget és éttermet is.

A szervezeteknél történt látogatásokat követően a Baalderborg Groep vezetőjével került sor egy megbeszélésre, amelyen Buda Annamária a Diakóniai Osztály vezetője valamint munkatársai vettek részt. A kölcsönös bemutatkozást követően megállapodás született a felvett kapcsolat továbbépítéséről, melynek keretében a Baalderborg Groep vezetője, valamint a De Sholle vezetője is meghívást kapott Magyarországra. A partnerek az együttműködés lehetséges formái között a termékek kölcsönös forgalmazását, az új termékek készítéséhez segítség nyújtását, az új tevékenységek bevezetéséhez nyújtott konkrét betanítást, illetve a munkatársak cseréjét (középvezetők és fogyatékos munkavállalók egyaránt) említették.

A jól előkészített, tartalmas látogatás betekintést nyújtott egy olyan szervezet tevékenységébe, amely szemléletében és szervezetségében is példamutató. Az egyes szervezetekben elkötelezett a munkájukat szerető munkatársakkal volt lehetőség találkozni. Nyilvánvalóvá vált, hogy a szervezet erejét az egymásra épülő belső szolgáltatási kör adja, amely mellett a társadalmi és üzleti kapcsolatok tovább erősítik ezt. Számos civil szervezet, alapítvány is beolvadt a Baalderborg Groep-ba, így alakítva ki a jelenlegi struktúrát. A szervezetek így egy  a minőséget elváró és ellenőrző – rendszerhez tartoznak ennek minden előnyével, valamint a hálózat szolgáltatásaiban szervesen részt vehetnek akár igénybe vevőként akár nyújtóként.

A kapcsolat kezdeményezése Turcsik László részéről, valamint a szállás biztosítása mellett a fáradhatatlan tolmácsolás, a kapcsolatok kezelése, építése, segítése Hagymássy Kasza Mária részéről egyaránt elismerésre érdemes.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!