Evangélikus középiskolák az ország legjobbjai között – egy másik szempontrendszer

Evangélikus középiskolák az ország legjobbjai között – egy másik szempontrendszer

Share this content.

Forrás: eduline.hu, szöveg: evangelikus.hu, Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Három evangélikus középiskola, így a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium és a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola is szerepel többek között az Oktatási Hivatal által összeállított, kiemelkedő pedagógiai teljesítményű intézményekről szóló listán. A hivatal listáján szereplő iskolákban az átlagosnál nagyobb mértékben fejlesztik diákjaik képességeit – a gyerekek családi hátterétől és korábbi eredményeitől függetlenül.

Az Eduline.hu híradásából kiderül, hogy a listákon szereplő intézmények közül egyik sem – a szó klasszikus értelmében – elitiskola. Az iskolák zömében nem tartanak írásbeli és szóbeli felvételit, az általános iskolai jegyek alapján kerülnek be az induló évfolyamokba a diákok, így a tanulók kompetenciái, a tudásuk, a motiváltságuk és a családi hátterük sokszínű.

„Egy ilyen iskolában más feladatokkal néz szembe a tantestület, mint az elitgimnáziumokban, ahol a kiemelkedő versenyeredmények, a hírnév, a népszerű tagozatok miatt többszörös a túljelentkezés, az írásbeli és a szóbeli felvételin a legjobb teljesítményű, rendszerint jó családi hátterű diákok kerülhetnek be az induló osztályokba, ezért a hangsúly – érthető módon – a tehetséggondozáson van” – írták a cikkben.

Az Oktatási Hivatal listája és a középiskolai rangsorok között persze van átfedés, több gimnázium a HVG rangsorában is szerepel, mivel az Oktatási Hivatal megfogalmazása szerint ezek a középiskolák „kiválóan építenek diákjaik biztos családi hátterére, és eredményesen gondozzák a rájuk bízott tehetségeket”.

Azokat a középiskolákat válogatták ki, amelyek a tizedik évfolyamos kompetenciamérés eredményei alapján kiemelkedő hátránykiegyenlítő hatással rendelkeznek a szövegértés vagy a matematika területén, illetve azokat, amelyek az átlagosnál nagyobb mértékben fejlesztik a diákok képességeit. A teljes lista az Oktatási Hivatal oldalán található. Az Eduline.hu oldalán azokat a középiskolákat sorolták fel, amelyek a fejlesztés terén az elmúlt öt évben legalább kétszer megfeleltek ennek a feltételnek. 

Szövegértés fejlesztés, matematika fejlesztés, szövegértés hátránykiegyenlítés és matematika hátránykiegyenlítés területén ez a három evangélikus iskola tűnt ki egyházunk oktatási intézményei közül.

A mezőberényi iskola a matematika fejlesztés, valamint a bonyhádival együtt a szövegértés hátránykiegyenlítés és a matematika hátránykiegyenlítés listán is szerepel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!