Huszonötödik jubileumát ünnepli evangélikus óvodánk Orosházán

Huszonötödik jubileumát ünnepli evangélikus óvodánk Orosházán

Share this content.

Forrás: Orosházi Harangszó – az Orosházi Evangélikus Egyházközség lapja, 2020. szeptember, szöveg: Vajer Tímea
Orosháza – Az előttünk álló nevelési évben Isten kegyelméből jubileumi évet ünnepelhetünk. Óvodánk 1978-ban nyitotta meg kapuját a Hajnal utcában, a város legnagyobb, hatcsoportos óvodájaként.

Az itt végzett pedagógiai munka jó hírét az 1991-ben felmenő rendszerben indított egyházi csoportok tovább erősítették. 1994. április 24-én – a városalapítás kétszázötvenedik évfordulóján – dr. Harmati Béla, a Déli Evangélikus Egyházkerület akkori püspöke egyházi óvodaként szentelte fel óvodánkat. A fenntartóváltásra csak a következő évben kerülhetett sor, így 1995. szeptember 1-jétől Evangélikus Hajnal Óvoda néven az Orosházi Evangélikus Egyházközség fenntartásában folytatódott a működés.

Óvodánk tehát huszonöt évvel ezelőtt került gyülekezetünk kötelékébe, és kezdte meg keresztyén pedagógiai alapokon nyugvó, evangélikus szellemiségű nevelőmunkáját. 2008. szeptember 1. óta pedig a helyi evangélikus általános iskola és gimnáziummal együtt többcélú, összevont intézményként szolgáljuk városunkban a keresztyén nevelés és oktatás ügyét. 2009. szeptember 1-jétől intézményünk felvette a néhai evangélikus püspök, Székács József nevét, amikor is a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium nevet kapta.

Az evangélikus óvoda alapítása Révész Józsefné alapító óvodavezetőnk és Győri Gábor esperes úr, akkori orosházi lelkészünk nevéhez fűződik. Óvodánkért oly sokat fáradó, szolgálatát élő hittel és teljes odaadással végző nyugalmazott alapító óvodavezetőnk értékes örökséget hagyott ránk: egy jól működő, keresztyén szellemiségű óvodát, melyet igyekszünk méltó módon, a megkezdett úton haladva továbbörökíteni. Alapító lelkészünk már messze él az óvodától és a várostól, de az általa kijelölt irány meghatározta a későbbi fejlődés útját, példaértékű pedagógiájának nyomait mai napig viseli nevelőmunkánk. […]

Jubileumi évünk tiszteletére ünnepi alkalmakkal, rendezvényekkel készülünk. A járványhelyzetre való tekintettel tervezünk, és bízunk benne, hogy a körülmények lehetővé teszik elképzeléseink megvalósítását. Szeptember végén hálaadó istentiszteletre szerettünk volna összegyűlni gyülekezetünkkel, az óvodához kötődő családokkal és számos meghívott vendéggel, azonban az őszi időszak bizonytalansága miatt erre nem kerülhet sor. Mivel az óvoda alapítását követő évben kezdte meg működését evangélikus iskolánk is, így rövidesen intézményünk iskolája is ünnepre készül. Bízunk benne, hogy jövő tavaszra rendeződnek a körülmények, és együtt, egy közös ünnepi istentiszteleten adhatunk hálát intézményünkért. […] Soli Deo Gloria – egyedül Istené a dicsőség!

A szerző óvodavezető.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 41–42. számában jelent meg 2020. október 25-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!