Evangélikus óvodát áldottak meg Csömörön

Evangélikus óvodát áldottak meg Csömörön

Share this content.

Szöveg és fotó: Csűry Csaba
Csömör – A Luther-rózsa Luther Márton személyes jelképe volt, okmányait ezzel pecsételte, hitelesítette, s később az egész evangélikus egyház szimbóluma lett. A Rózsakert evangélikus óvoda is jelkép, pecsét lett, amely hitelesíti a keresztény tanítást és az evangélikus nevelést Csömörön.

Ünnepélyes tanévnyitóval kezdődött az év a közelmúltban átvett Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvodában. A rendezvény a gyermekek énekével, műsorával indult, akik mögött ott álltak büszke szüleik, rokonaik. 

Bíró Zsuzsanna intézményvezető köszöntötte a megjelent vendégeket, majd felhívta a figyelmet, hogy a keresztény nevelés alapja Jézus tanítása. Minden gyermeket Isten ajándékának tekintenek, s a családdal közösen céljuk a készségek formálása és talentumok kibontakoztatása. 

Ezt követően Fábri István, Csömör polgármestere felidézte az óvoda átvételének hosszú évekre visszanyúló, fontosabb pontjait. A döntés mindenki részéről egyhangú volt: a Kacsóh úti óvoda egyházi fenntartásba kerüljön. Kiemelte ugyanakkor, hogy az intézményt továbbra is a település óvodájának tekintik, s továbbra is segítik, támogatják. A polgármester beszédének végén átadta az óvoda kulcsait Krámer Györgynek, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája igazgatójának, aki köszönettel átvette az intézmény fenntartását szimbolizáló kulcsot. „Bizalom kulcsa – szülők, nevelőtestület, önkormányzat bizalma” – fogalmazott az országos irodaigazgató, és megjegyezte, hogy ennek fényében kívánnak munkálkodni az intézménybe járó gyermekekért és a családokért. 

Johann Gyula csömöri lelkész bemutatta a jelenlévőknek Bagyánszki Györgyit, aki a bibliai foglalkozásokat fogja tartani a gyermekeknek, végezetül Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Bódás János A karácsonyi Jézushoz című versét olvasta fel, majd elmondta, hogy a gyermek Jézus is éppen így kezdte, mint az idejáró óvodások, gyerekként. Ő is biztosan mászott fára, voltak kék foltjai, még az is lehet, hogy a szentéletű édesanyja megfeddte, ha szükség volt rá. Jézus Márk evangéliuma szerint azt mondta: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem, mert ilyeneké az Isten országa.” De mondhatta volna azt is, hogy engedjétek hozzám a szülőket, nagyszülőket vagy keresztszülőket, mert e meghívás mindenkinek szól, nyitva van a templom ajtaja. 

Az evangélikusok szép köszöntése: Erős vár a mi Istenünk! Egyszer voltam egy régi templomban, ahol leesett néhány betű a templom bejárata feletti szövegből, csak ezt lehetett olvasni: Vár a mi Istenünk. Ezt lehet úgy értelmezni, hogy ránk vár a mi Istenünk, bennünket vár. Örülnék neki, hogyha a gyerekek és a szülők is ezt tapasztalnák meg itt, az óvodában, hogy vár és hív minket magához. Legyünk együtt az ő közelségében” zárta gondolatait a püspök, majd megáldotta az óvodát, a családokat és az óvodai közösséget.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!