Evangélikus szakkollégisták indítanak irodalmi-beszélgetéssorozatot

Evangélikus szakkollégisták indítanak irodalmi-beszélgetéssorozatot

Share this content.

Szöveg: Kultszó Egyesület
Budapest – Rendhagyó irodalmi beszélgetéssorozatot indítanak a Melanchthon Evangélikus Szakkollégium hallgatói és a Kultszó Egyesület PÉNTEK13 címmel, melynek fókuszában az egyéni olvasási stratégiák tudatosítása áll, ahol a kortárssal párhuzamosan a bibliai szövegolvasásról is beszélnek.

A sorozat ötletgazdája két szakkollégista, Juhász Zoltán András, a Kultszó Egyesület elnöke, és Mátyás Gergő bölcsészhallgató. Céljuk, hogy hallgatótársaikkal az élményszerű együttgondolkodásnak fórumot biztosítsanak, és közösen készüljenek fel azokra az irodalmi beszélgetéssorozatokra, melyeken kortárs írókat látnak vendégül.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem mellett működő Melanchthon Evangélikus Szakkollégium a zászlajára tűzte, hogy szellemi műhelyként összekösse azokat az evangélikus fiatalokat, akik az élet más és más területein forgatják talentumaikat: vegyész-, gépész-, bölcsész-, orvostanhallgatókat, teológusokkal, jogászokkal, közgazdászokkal. A szakkollégium elmúlt öt éve során sok gyümölcsöző együttműködés született, 2021-ben azonban egy rendhagyó tematikát valósítanak meg. 

Az első webináriumot (online videokonferencia, szeminárium), február 12-én péntek este tartották, melyen 23 fiatal vett részt. Az estet Juhász Zoltán András, és a Nagyváradról bekapcsolódó Mátyás Gergő moderálták.

A hat alkalmasnak induló kurzus során olyan témák kerülnek majd terítékre, mint az „olvasási szokások és gyakorlatok” (február 12.), az „irodalmi termelés rendszere” (február 26.), „irodalom a nyomtatáson innen” (azaz a web mediális közege, március 5.), az irodalom használata (iskolai ünnepségtől a szónoklatig, március 19.), „az újraolvasás gyakorlata” (március 26.), végül pedig a „professzionális olvasás” (nehéz szövegekről való diskurzus, április 9.) lesznek a beszélgetések témái. 

A webináriumot podcast sorozat és irodalmi kerekasztal-beszélgetés is kíséri. Előbbiben a hallgatók készítenek 20 perces felvezetőt egy-egy tematikus egység elé, utóbbi alkalomra kortárs szerzőket hívnak meg. 

Az irodalmi-kerekasztalok minden érdeklődő számára nyitottak. Az első alkalmat „Kettőskönyvelés” – A tanítás és az irodalom, címmel február 19-én tartják, ahol Czéh Zoltán és Kiss László írók lesznek Juhász Zoltán András vendégei.

Az eseményt élőben az egyesület honlapjáról (https://kultszo.com/pentek13/) , illetve a Facebook-oldalról elérhető linken közvetítik.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!