Evangélisták szemével olvasva

Evangélisták szemével olvasva

Share this content.

Forrás: parokia.hu, Barna Bálint. Fotó: Hermeneutikai Kutatóközpont; pexels.com; Barna Bálint
Budapest – Richard B. Hays könyve arra érzékenyít minket, hogy felfedezzük az Újszövetségben is az Ószövetséget, Jézus Krisztusban pedig az Ószövetség Istenét.

Az Ószövetség és az Újszövetség összefüggései számos érdekes felismeréssel gazdagíthatnak minket, ha tudunk újszerűen közelíteni ezekhez, és nem elégszünk meg a hagyományos, történeti megközelítések kínálta válaszokkal. Ennek egy módja, ha Jézus Krisztust a négy evangélista szemével próbáljuk megérteni – hívja fel a figyelmünket Richard B. Hays amerikai Újszövetség-kutató a Visszafelé olvasás – Figurális krisztológia & négyszeres evangéliumi tanúságtétel című könyvében, amely nemrég jelent meg magyarul Hajnal Piroska fordításában, a Hermeneutikai füzetek 38. számaként. A mű azt vizsgálja, miként értelmezték az evangéliumok a Megváltó életét az Ószövetségi szövegek tükrében.

„Richard. B. Hays könyvének fő tézise vitát kockáztat, mert egyrészt igazhitűnek gondolt, másrészt tudományosnak vélt előítéleteket foszlat. De leginkább érzékeny olvasásra tanít: együtt olvasni az evangéliumokat Jézus Krisztus istenségének fényében.” – írta a könyvhöz készült ajánlójában Bogárdi Szabó István, dunamelléki püspök. De mit is jelentenek a mű címében szereplő fogalmak, a visszafele olvasás és a figurális krisztológia, és milyen előítéleket foszlatnak a szerző tézisei? Erről kérdezte a Parókia.hu Pecsuk Ottó teológust, a Magyar Bibliatársulat főtitkárát, aki szintén ajánlót írt a könyvhöz; valamint a magyar kiadás szerkesztőjét és lektorát, Fabiny Tibor irodalomtörténészt és teológust.

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!