„A tetoválás tűi, Jézus kereszthalálát idézik fel” – Evangéliumot hirdető tetoválások

„A tetoválás tűi, Jézus kereszthalálát idézik fel” – Evangéliumot hirdető tetoválások

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Denver – Bénye – Az evangéliumot hirdetni alkalmas és alkalmatlan időben. Így van ezzel az amerikai Nadia Bolz-Weber lelkésznő és Demeter János kamionsofőr. Két ember, két különböző élet. De ami összeköti őket az a keresztény hitük, az evangélikus felekezethez tartozásuk és a testüket díszítő tetoválások.

A tetoválások soha nem látott népszerűségnek örvendenek. Jelenleg minden ötödik amerikainak legalább egy tetoválása van, s a magyarok között is nem csak a celebek, sportolók, hanem a hétköznapi emberek között is hódít ez a divat. Vannak azonban, akik ezzel is a keresztény hitüket, belső meggyőződésüket szeretnék hirdetni.

A karjaim olyanok, mint a régi templomi üvegablakok”

Nadia Bolz-Weber amerikai evangélikus lelkésznő korábban a stand-up comedyben ért el sikereket. Ma viszont a coloradoi Denver Bűnösök és Szentek nevű evangélikus templom lelkésze. Amíg a normál istentiszteletek áldással és záróénekkel érnek véget, addig itt dance partykat rendeznek és a keresztelőkútból csokoládé-szökőkút lesz. De annak ellenére, hogy sok keresztény számára ezek az újítások extrának tűnhetnek, Bolz-Weber lelkésznő gyülekezete egyre nő és a hívek saját bevallásuk szerint imádják azt a közvetlen és sallangoktól mentes módot, ahogyan a lelkésznő megszólítja őket prédikációiban.

 

„Jézus áll a középpontban, de a humor, az őszinteség, sőt sokszor még a beszólások is megengedettek” – magyarázta a lelkésznő a Spirituality and Health című lap hasábjain. A kétgyermekes anyuka spirituális memoárt jelentetett meg magáról, amelyben leírta azt, hogyan lett hívő.

A könyv a tavalyi évben a Nem York Times bestseller listájára is felkerült.

Az abban leírtak szerint már tinédzser kora óta a fundamentalista kereszténység ellen volt, aztán drogok, alkoholfüggőség és boszorkányság következtek, majd a stand-up comedy. Ennek következtében a lelkésznő még ma is úgy írja le magát, mint aki társadalmon kívüli.

17 évesen készíttette el első tetoválását, de aztán megtérése után főleg a kereszténységhez kapcsolódó szimbólumokat kezdett varratni magára.

Egyik karján most már egy egész egyházi esztendő sorakozik: advent, karácsony, vízkereszt, böjt, nagypéntek, húsvét és pünkösd is ábrázolva van.

„A karjaim olyanok, mint a régi templomi üvegablakok. Beszélnek, tanítanak. Amikor bemegy az ember egy boltba, hányszor szólítják meg, hogy a keresztény hitéről meséljen? Velem ez nap mint nap megtörténik, amikor a tetoválásaim jelentéséről faggatnak vadidegenek és én mindig boldogan beszélek nekik Jézusról” – mondja a lelkésznő, aki megtérését későbbi férjének köszönheti. Matthew Weber volt az, aki teológus hallgatóként „visszavitte a tékozló lányt az egyház kebelébe”. Őszinte beszélgetéseik hatására Nadia felhagyott a humorista élettel és lelkész lett. 1996-ben összeházasodtak és ma már van egy 14 éves lányuk és egy 12 éves fiúk.

Luther-rózsa a vállon

Az amerikai lelkésznő példája nem egyedülálló. Sokan tetováltatnak magukra megtérésük után keresztény szimbólumokat. A bényei Demeter János egészen különleges mintát választott: jobb vállát egy jókora Luther-rózsa díszíti, körülölelve gót betűkkel rajzolt „Erős vár a mi Istenünk” felirattal. A hitvallásnak e nem mindennapi módját választó kamionsofőr érdeklődésünkre elmondta, hogy 2006-ban a szolnoki Szélrózsán egy testfestő lánnyal készíttetett először egy hennás változatú tetoválást, amit később véglegesített.

„Nem akarok felvágni a tetoválásommal, csak Jézusért akarok feltűnő lenni!” – vallja János, aki elhatározta, hogy 2017-ig bal karjára is szeretne egy Luther-rózsát varratni, ezúttal azonban német felirattal.

A férfi evangélikus nagymamájának mély hite nyomán ismerkedett meg a Biblia történeteivel és vált fokozatosan tudatos evangélikus hívő emberré.

„Iskolásként jártam hittanra, de ezek mellett is eljutottam sajnos a konfirmáció utáni, mondhatni „szokásos” kamaszkori elfordulásba, az egyház és hit iránti apátiába. Annak ellenére, hogy gyerekként szívesen mentem templomba, és sokszor éreztem, hogy küldetésem van, konfirmáció után olyan messzire kerültem mindattól, amit Krisztus és az egyház tanít, amilyen messzire csak lehet…

Ezekről a kamasz- és fiatalkorom jelentős részét kitevő időkről ma már szívesebben vallok, és az akkori bűnös, léha, parázna életmódommal azért vállalom ma is a közösséget, hogy bizonyságot tegyek arról, hogy a megtérés, Isten végtelen szeretete és kegyelme még a legmélyebb gödörből is képes kihúzni az embert. Velem, hála neki, megtörtént ez. Fokozatosan ébredtem rá, hogy amit teszek, az bűn. Szinte észrevétlenül mentem keresztül a változáson. Ezt Jézusnak köszönhetem, hiszen amíg csak magam fogadkoztam, és nem őt kértem, nem jutottam ki az ördögi körből. Mással nem tudom magyarázni, csak az ő végtelen szeretetével, s ezt már családom és szűkebb pátriám is érzékeli, bár a múltat – főként egy falu zárt közösségében – senkinek az emlékezetéből nem lehet egy csapásra kitörölni.”

János ma már – ha csak munkája engedi – részese a bényei gyülekezet életének: „Azokban az időkben, ha Istent nem tagadtam is meg, nem törődtem vele, nem jártam templomba, sőt azt hirdettem, hogy nem is szükséges templomba járni ahhoz, hogy valaki keresztény legyen – mondta. – Ma már tudom, hogy ez nem igaz, a templom és a köré épülő közösség nagyon fontos, hiszen az úton egyedül nem érünk célt. Ezért is külön öröm számomra, hogy – bár én a munkámból eredően nem tudok a gyülekezet minden történésében részt venni – fiam aktív egyháztag, kántorpalánta, és énekel a Mandák kórusban is.”

És az ifjabb Demeter testét is díszíti ma már egy bibliai idézet. Bence nyaka körül az alábbi német nyelvű felirat olvasható: „Jesus der Weg, die Wahrheit, das Leben.”

Cikkek, amelyek a kereszténység és a tetoválások viszonyáról értekeznek:

Egy keresztény csináltathat tetoválást?

https://keresztenycsalad.blog.hu/2014/09/13/tattoo_572

Tetoválás és Biblia

https://www.keresztenyszepsegportal.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=1804%3Atetov%C3%A1l%C3%A1s-%C3%A9s-biblia&Itemid=55

Mit mond a Biblia a tetoválásról és a piercingről?

https://www.gotquestions.org/Magyar/tetovalas-piercingrol.html

Tetoválások keresztény szemmel

https://infaustus.files.wordpress.com/2012/09/tattoo.pdf

Keresztény tetoválások Budapesten – riport - Mindennapi.hu

https://mindennapi.hu/cikk/eletmod/kereszteny-tetovalasok-budapesten-riport/2011-12-07/10449

Kereszténység és a tetoválás

https://teologia-mennyei-maflas.webnode.hu/products/keresztenyseg-es-a-tetovalas-/

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!