Lehetőségek időszaka

Lehetőségek időszaka

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Több mint egy hónapja vannak zárva templomaink, nem tartunk hagyományos módon istentiszteleteket, hétközi alkalmakat, ám a kreatív megoldásoknak se szeri, se száma. Nem kevesen vannak azok a lelkészek, akik az internet segítségével, online istentisztelettel szolgálnak, áhítatokat készítenek és osztanak meg híveikkel. Van, ahol írott anyagokat küldenek e-mailben, vagy dobnak be a postaládákba. Van, ahol lapunkat is így juttatják célba segítőkész önkéntesek. Sok lelkészünk telefonon keresi a híveit…

Szerkesztőségünk sem mehet el szó nélkül amellett, hogyan alakítja át ez a különleges helyzet az életünket. Lapszámunk több írása is szól erről, legyen szó Homoki Pál lelkésznek a nagyhét és a húsvét üzenetét az ünnep utánra is továbbvivő gondolatairól vagy éppen egy karanténban élő lakóközösség átalakulásának történetéről.

Ám lehetőségeket is rejt ez a szokatlan időszak. Bizonyság erre például a balkonéneklés, amelynek a hazai elterjesztésére a nagykanizsai evangélikus lelkész, Makoviczky Gyula szervezett virtuális közösséget. Boda Zsuzsa írásából láthatjuk, mire volt képes az élni és tenni akarás, a leleményesség a mainál összehasonlíthatatlanul nehezebb helyzetben: a második világháború után, a romok között szervezett szabadegyetemet munkásoknak az evangélikus Schelken Pálma, ezzel – nem túlzás – életeket jobbá téve.

Egyházunk énekeskönyvkincseit, illetve a magyarországi rendszerváltozást bemutató tárlatot is ajánlunk olvasóink figyelmébe, és ezúttal is „utazhatnak”: riportunkban a bakonycsernyei evangélikus óvodát ismerhetik meg közelebbről.

Végezetül Küldetés rovatunkból László Lajos lelkész gondolatával zárom ajánlómat: „A dolgunk végső soron valóban az […], ami a maglódi szószéken látható: szórni a magot, imádkozni, tudva, hogy az áldás onnan felülről jön.”

Fizessen elő az újságra a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!