Vágyni a békét

Vágyni a békét

Share this content.

Szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Magyari Márton
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Nem sűrűn adódik úgy, hogy nemzeti ünnepünkre esik az Evangélikus Élet megjelenésének dátuma, ezért olyan jó most olvasni a címlapon: március 15. – emlékeztet és összeköt. A forradalomra és szabadságharcra gondolva több írással is készültünk.

Fabiny Tamás elnök-püspök Égtájolója nemzeti ünnepünk egyik jelmondatából kiindulva tesz fel a mára reflektáló kérdést. Kertész Botond történész, az Evangélikus Országos Múzeum tudományos főmunkatársa az 1848–49-es Magyarország háromnemzetiségű evangélikusságáról rajzol képet, emlékeztetve arra, hogy bizony nem magyarul beszélő magyarok is gyökereztek ebbe a hazába, és harcoltak is érte. De Evangélikus arcképcsarnok rovatunkba sem véletlenül választottuk éppen most Mária Dorottya főhercegnőt, József nádor hithű lutheránus hitvesét.

Még a böjtben járunk, lapunk tehát – készítőinek szándéka szerint – ehhez az időszakhoz is kínál elmélyülést segítő olvasnivalót, ám bőséggel reagálunk aktuális kérdésekre, témákra is. Ilyen a Prőhle Gergely országos felügyelővel készült interjú, de szintén idesorolom beszélgetésünket az egykori budapesti főépítésszel, Schneller Istvánnal a modern szakrális építészetről. Küldetés rovatunkban Gáncs Péter, egyházunk missziói bizottságának elnöke kínál missziológiai alapvetést, a fókuszt a misszió céljára irányítva.

A nemrég elhunyt Kossuth-díjas költőről-íróról, Csukás Istvánról is megemlékezünk. Talán nem is tudnánk méltóbban, mint saját, útravalóként szolgáló szavaival. Végezetül azt az írásunkat ajánlom olvasóink figyelmébe, amely egy igen meghökkentő című filmről szól. A Mennyországnak kell lennie című mozi alapkaraktere, ahogy a szerző írja, a reményteljes várakozás, vágyakozás – az Örökkévalóval való egységre, az Örökkévalóban való megnyugvásra. Ezt az egységet és békét kérem és kívánom mindnyájunknak.

Az újságot keressék a Luther Kiadó / Evangélikus könyvesboltban és az evangélikus templomokban vagy fizessék elő a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!