Megújulás és erőforrás

Megújulás és erőforrás

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta
Budapest – Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Reformációi lapszámunkat tartja kezében a kedves olvasó. Több írásnak a témáját adják tehát fontos októberi ünnepeink.

Mint ahogyan már előző lapszámunkban is szóltunk róla, a reformáció havában még inkább figyelhetünk a megújulásra, a változás, a változtatás lehetőségeire. Ezúttal Balicza Iván ünnepi igemagyarázata mellett Bácskai Károly, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékének vezetője írt továbbgondolásra késztető ünnepi jegyzetet. „Az emberi közösségek számára minden időben nélkülözhetetlenek voltak az egyéni ötletek, a fejlesztés, az innováció. Ez azonban még nem minden! – hívja fel a figyelmet a lelkész szerző. – A másik ember szüksége, gondja legalább annyira fontos, mint a magunk teremtő találékonysága.”

Az 1956-os forradalomról, október 23. és az azt követő sorsdöntő napok egyházunkat érintő eseményeiről Mirák Katalin történész némileg formabontó, érdekes és persze informatív cikkével emlékezünk meg.

Címlapunkon Megyeri János szobrászművész munkája látható. A péceli, eredetileg jelmeztervezőként induló alkotó idővel a hiperrealista szobrászat felé fordult, így történt, hogy 2017-ben a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára életnagyságú és – amennyire csak lehet – élethű Luther-szobrot készített, a reformátort a 95 tétel készítésével átvirrasztott, átdolgozott utolsó éjszaka után, a kész művel ábrázolva.

Több írásban is előkerül a halottainkra való emlékezés, könyvet is ajánlunk, amely segítheti a szembenézést az élet végével kapcsolatos kérdésekkel, és ismertetjük a Luther Kiadó legújabb, mindennapi lelki épülésünket szolgáló köteteit; az egyik éppen Luther két bibliakommentárját kínálja, emlékeztetve arra is, hogy a Szentírás olvasása, az evangéliumból való töltekezés mindennapi megújulásunk erőforrása.

Kézdi Beáta

Az újságot keressék a Luther Kiadó / Evangélikus könyvesboltban és az evangélikus templomokban vagy fizessék elő a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!