Kétségtelenül

Kétségtelenül

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet
Budapest – Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

„Kételkedem, tehát vagyok” – Descartes filozófiai tételének („Gondolkodom, tehát vagyok”) parafrázisa kedvelt szlogen szkeptikus körökben. A mozgalom egyik legismertebb képviselője, a tavaly októberben elhunyt James Randi 1992-ben a nem kevésbé világhírű – és hazánkban elkötelezett (evangélikus) keresztényként is ismert – Szentágothai János professzor meghívására járt Magyarországon. Ez talán híven „illusztrálja”, hogy keresztényektől sem lehet idegen a kritikus gondolkodás, miként magazinunk mostani számában példa erre a három vallást egy fedél alá álmodó berlini projektről közölt vita is.

Adódhat azonban olyan kérdés, amelyre egyértelmű, határozott választ kell tudnunk adni. Ugye ismerjük a történetet: „Amikor Jézus Cézárea Filippi vidékére ért, megkérdezte tanítványait: Kinek mondják az emberek az Emberfiát? Ők így válaszoltak: Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, megint mások pedig Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának. Ő megkérdezte tőlük: Hát ti kinek mondotok engem?” (Mt 16,13–15)

A tanítványoknak szegezett jézusi kérdés személy szerint hozzánk is szól. Mi több, az önvizsgálatra és az Úrral való kapcsolatunk rendezésére hivatott böjti időszaknak alighanem ez a kulcskérdése.

Ne feledjük: ama virágvasárnapon ott voltak azok a „kritikusan gondolkodók” is a hozsannázó tömegben, akik néhány nappal később már „feszítsd meg”-et kiáltottak! Akiknek kétségeik támadtak a Messiás megváltó mivolta felől…, vagy mert személyébe eleve mást – csodadoktort, hadvezért, netán genderaktivistát – vizionáltak.

Az Evangélikus Élet olvasói ezúttal is kapnak segítséget kétségeik, kételyeik eloszlatására. Szerzőink közvetve-közvetlenül, de kivétel nélkül Simon Péter hitvallásával válaszolnak Jézus kérdésére: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.”

T. Pintér Károly

Az újságot megvásárolhatják / előfizethetik a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!