AJÁNLÓ: Brassói beszélgetés a Magyar Országgyűlés elnökével

AJÁNLÓ: Brassói beszélgetés a Magyar Országgyűlés elnökével

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: T. Pintér Károly. Fotó: Baranyai Ildikó
Az első csángó magyar világtalálkozó felett a fővédnökséget a Magyar Országgyűlés elnöke vállalta, aki személyes jelenlétével is megtisztelte az eseményt.

Elnök úr nemzeti elkötelezettsége közismert, mi több, Önt tartják a határon túli magyarság egyik leghitelesebb, legkövetkezetesebb kormánypárti képviselőjének. Egyesek ugyanakkor előszeretettel emlegetik, hogy a nemzeti elkötelezettség nem mindig volt jellemző a Fideszre…

– Szerintem a Fidesz múltját sokan félreértik. Valójában az alapítás pillanatától nagyon sokszínű alakulat volt. Kezdettől benne volt az is, ami ma markánsan megjelenik. Amikor ’98-ban kormányra kerültünk, akkor az a program, amit megvalósítottunk, már egy nemzeti és kereszténydemokrata program volt. És az akkori fideszesek közül ez már senkinek sem volt az ellenére.

Az embernek sokáig változik az értékrendje, és Önök nagyon fiatalon kezdtek el politizálni. Meg tudná jelölni az időszakot, mikor stabilizálódott az értékrendje?

– Ezzel a megközelítéssel csak részben értek egyet. Mert egyfelől elképzelhetően tartom, hogy valakik megvilágosodáson menjenek keresztül, és hirtelen – jó értelemben vett – pálforduláson essenek át valami megrázó személyes élmény hatására, de az emberek többsége a családjából, iskoláiból, szűkebb pátriájából hozza az alapokat. Mai gondolkodásom gyökereit én is gyerekkoromig vezethetném vissza…

A témáról bővebben olvashatnak az Evangélikus Élet 2016. július 24-én megjelenő számában.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Címkék: Kövér László - interjú -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!