Evlelkész podcast: Evangelizáció, ismeretterjesztés, oktatás

Evlelkész podcast: Evangelizáció, ismeretterjesztés, oktatás

Share this content.

Szöveg: Schvarczkopf Anita
Ajka – „Lélekről, életről, Istenről, spiritualitásról, hitről, egyházról, Bibliáról konyhanyelven, evangélikus szemsz…, akarom mondani fülszögből.” Ezekkel a gondolatokkal köszönti olvasóit, hallgatóit Kovács Viktor ajkai evangélikus lelkész, aki podcast adásokat készít. Első adása december közepén jelent meg és több nagy videómegosztó portálon, a zenestreamelő és podcastgyűjtő alkalmazásokon is megtalálható. De honnan is indult ez az egész, mi motivál egy fiatal lelkészt, hogy ilyenbe belevágjon, no és persze mit akar vele elérni vagyis mi a célja ezeknek a podcasteknek? Ezekről beszélgetett Schvarczkopf Anita az ötletgazdával.

Kovács Viktor elmesélte, hogy maga a podcast ötlete onnan jött, hogy ő maga nagyon szereti ezt a műfajt és sokat is hallgatja. Míg más a napi tevékenységei vagy akár autóvezetés közben zenét hallgat, ő podcasteket. Persze a kérdés mindjárt adott volt: mi is a podcast?

– Maga a „podcast” szó az „iPod (zenék és videók lejátszására alkalmas hordozható készülék) és a „broadcast" (rádiós közvetítés, adás) szavak összeolvadásából keletkezett. A műfaj pedig olyan, mint egy rendszeresen jelentkező tematikus rádióműsor, amelynek újabb és újabb adásait („epizódjait”) akkor hallgatod meg, amikor kedved tartja. Csak éppen nem az „éteren” keresztül, hanem online, az interneten, de akár le is tölthetőek az anyagok. Így, ha nincs épp időd egy teljes adásra („epizódra”), bármikor félbehagyhatod, és akár folytathatod hallgatását a következő héten is. Így tudod hallgatni főzés közben, autóban, metrón és autóbuszon, vagy éppen a konditeremben is. Mostanra a podcastok egyre népszerűbbek, szinte az összes nagyobb hírportálnak van ilyen adása. Ráadásul fel is lehet rá iratkozni. Ez lehetővé teszi, hogy az epizódok automatikusan megjelenjenek és/vagy letöltődjenek a feliratkozó eszközére (pl: mobiltelefonra, táblagépre, laptopra). 

– És miért épp a poscast?

– Magához a műfajhoz és a rádióhoz való vonzódásomat gyermekkoromból hoztam. Az édesapám rádiós műsorvezető, zenei szerkesztő volt, kis túlzással ott nőttem fel a rádióban. Már akkor nagyon megfogott a rádiós miliő, mindig is szerettem volna kipróbálni magam benne. A másik ok pedig, hogy azt vettem észre, hogy ezzel a műfajjal lényegesen több embert tudok megszólítani. Ezért is töltöm fel az internetre olvasható és hallgatható formában a vasárnapi prédikációimat is, ugyanis így az sem marad le az igehirdetésről, aki aznap valamilyen oknál fogva nem tudott eljönni a templomba. Ennek a kettőnek a találkozásából jött össze ez a dolog. Zenész lévén pedig rendelkeztem a megvalósításhoz szükséges technikai háttérrel is. Így tényleg minden adott volt, hogy elkezdjem. 

– Mi a célod alapvetően ezekkel az adásokkal? 

– Az egyik okom, mint az előbb is említettem, minél több ember elérése, azaz az evangelizáció. Míg egy prédikációra nem biztos, hogy rá fog kattintani az átlag felhasználó, de egy figyelemfelkeltő, akár provokatív című adás már felcsigázza az érdeklődését, s kíváncsivá teszi, hogy no, ez most itt mi? – és meghallgatja vagy megnézi. Ilyen volt például, a Miért nem egységes a kereszténység vagy a legutóbbi Teremtés vagy nem teremtés című adásom. A másik fő cél az ismeretterjesztés, mert még mindig nagyon sok előítélet él az emberek fejében az kereszténységről és az egyházi tanításokól. Ezeket a sztereotípiákat és mítoszokat szeretném lebontani. Erre pedig nagyon jó formátum a podcast. 

– Volt-e egyéb motivációd, s mi alapján döntöd el, hogy csak audió vagy videó formátumban is megosztod gondolataidat? 

– Nyilvánvaló, hogy önmagában audió adások nem tudnak akkora látogatottságot generálni. A videó minden esetben „üti” a csupán audió formátumú adások „nézettségét”. Az adások gerincét a valódi „hallgatós” podcastok adják – ezeket fűszerezem időről időre videókkal.

– Mi alapján választod a témákat, amelyekről beszélsz a videókban?

Úgy forrta ki magát a dolog, hogy az egyházi év kiemelt pontjai, az ünnepek lett a tematika: kezdődött az adventtel, jött a karácsony, majd vízkereszt ünnepe. A következő a böjti időszak, a nagyhét eseményei, a húsvét lesz és így tovább. Ebben az első évadban a teljes egyházi évre sor kerül. Így végül lesz egy videósorozatom, amit tudok majd használni – mint módszertani-szakmai segédanyagot – a konfirmációs órákon, felnőtt keresztelők felkészítése során és akár bibliaórákon is. Így ezek a videók az ismeretterjesztés és a misszó mellett oktatási célokat is be tudnak majd tölteni, és nagyjából ökumenikus jelleggel osztják meg az információkat. Már most kaptam más felekezetű hitoktatótól is jelzést, hogy felhasználhatnák-e a karácsonyi videómat hittanórán. Ez öröm számomra. 

– Milyen gyakran jönnek ki a podcastok, kikből áll a célközönséged?

– Heti rendszerességgel jönnek ki az adások, a videók esetileg. Az adásaim korosztályi szempontból főként a felnőttekhez szólnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fiatalabb korosztály nem érti meg őket, de mondjuk egy átlag médiafogyasztó tizenéves számára azért ez egyszerre sok információ. Hozzájuk a videók állnak majd inkább közelebb. Persze célzottan egy-egy podcast meghallgatása – akár részletekben – a konfirmációs órák anyagába is beágyazható lesz.

 

És, hogy ne maradjunk le semmiről:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!