Évtizedeken át Isten szolgálatában

Évtizedeken át Isten szolgálatában

Share this content.

Szöveg: Medveczky Szilvia
Pécs – Tállya – Izmény – A legszebb emlékeim közé tartoznak kamaszkoromból a „Mandák-hétvégék”, amikor péntektől vasárnapig a kórustársaimmal elutaztunk valamelyik kis gyülekezethez, hogy énekes egyházzenét vigyünk oda, ahol kevesen vannak, de hívnak, várnak. Minden kórustag – és természetesen a vezetőink részéről is – ez egy személyes szeretetszolgálatot is jelentett – és mindmáig az is maradt, 30 évet átívelve, együtt fejlődve, élményeket adva és gyűjtve.

Napjainkban már inkább egy-egy napra gyűlünk össze a Mandák kórussal istentiszteleteken vagy egyházzenei hangversenyeken való szolgálatra; egész heti feladatainkat a hátunk mögött hagyva visszük az egyházi kórusmuzsikát a meghívó gyülekezeteknek. Három évtized óta tesszük ezt, mert erre hív minket a szolgálat és az éneklés öröme, az együtt töltött időben rejlő érték és töltekezés.

A Mandák kórus jubileumi koncertsorozatának első állomáshelyén, Tállyán, az evangélikus templomban, a Tokaj és környéke Evangélikus Egyházközösség missziói napja program keretében adtunk hangversenyt. A prédikációi szolgálatot Gerlai Pál evangélikus lelkész végezte. Az egynapos alkalmunkra való hosszú utazást feledtette a vendéglátóink figyelmessége és kedvessége. 

Sok év után újra egy egész hétvégét felölelő kórusszolgálaton vettünk részt az évfordulónk évének második eseménye során. Október 18-án Bonyhádon gyülekeztünk, ahol a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kollégiuma biztosított nekünk szállást és étkezést, Amerikában élő régi kórustársunk és a nagymányok-váraljai gyülekezet süteményajándéka édesítette a napjainkat, és a nyárias napsugarak tették még kellemesebbé az itt töltött időt.

Egyik kórusvezetőnk, a nagymányoki származású dr. Kretz István egykori alma materében segítőkészen és támogatóan fogadtak minket, így a kollégium helységeiben nem csak szálláshelyhez, hanem próbahelyszínhez is jutottunk, hogy még néhány órányi beénekléssel készülhessünk a másnapi hangversenyünkre a pécsi evangélikus templomban, illetve a vasárnapi istentiszteletre Izményben. 

A pécsi evangélikus templomban megtartott egyházzenei áhítat keretében Hajduch-Szmola Patrik hirdetett igét, Ócsai Zoltán igazgató lelkész pedig üdvözölte a kórusunkat. A jövőnk építésének alapja, hogy mi már a kezdetekkor a közösséghez tartozók, mindig új kórustagokkal gazdagodjunk; így igazán örültünk, hogy a szolgálatunk idején új kórustag énekelt velünk, aki a jövőben is csatlakozik hozzánk. Hálatelt szívvel fogadjuk, hogy a mi Istenünk lelkesedést kelt a küldetésünk iránt az ifjú generációban is. Nagyszerű megtapasztalni, hogy az együttesünkben csaknem 50 év korkülönbséggel minden nemzedék képviseli magát, és mi, a meglehetősen különböző életkorú tagok könnyedén és egymásra kíváncsian töltünk időt együtt. Jubileumunk alkalmából is megemlékeztünk néhai kórusvezetőnkről, dr. Balás Istvánról és eltávozott kórustagjainkról.

A vasárnapi istentiszteletre Izményben került sor, ahol az igen kislétszámú gyülekezetet Schaller Bernadett lelkész vezeti. A kórusmuzsika hírére a környék egyházközségeiből is érkeztek gyülekezeti tagok, hogy meghallgassák az énekeinket és hogy részt vehessenek az istentiszteleten; sok evangélikus hívő töltötte meg a templomot, sok keresztény testvérünk hallgatta a személyes hangú, megindító igehirdetést és a kórusmuzsikát.

A Mandák kórust Kertész Péter és dr. Kretz István vezényelte, szólót énekelt e sorok írója, orgonán Madaras Kinga játszott. A minket nagy szeretettel fogadó izményi gyülekezet Hadikfalvi Andrea keramikus művész gyönyörű ajándékaival, saját alkotásaival tette még emlékezetesebbé az ottlétünket, a bőségesen terített asztal, és a minket nem csupán nyitott füllel, hanem nyitott szívvel hallgatók közössége pedig igazán meghatóvá tette a jubileumi alkalmunkat. Schaller Bernadett lelkész így tolmácsolta nekünk a gyülekezet gondolatait:

„A Mandák Kórus éneke gyönyörűen töltötte be az izményi templomot és a szíveket is. A lenyűgöző kórusművek mellett valóban élmény volt számunkra azt is látni, hogy ilyen elhivatottsággal énekeltek a fiatalok, de azt is, hogy vidám hangulatban, barátságban töltötték együtt a kötetlen perceket. Kis gyülekezetünk igyekezett jó vendéglátójuk lenni, hogy szívesen térjenek, térjetek vissza a tolna-baranyai tájra. Köszönjük Hadikfalvi Andrea keramikus művész ajándékát, melyet erre az alkalomra készített a kórustagoknak. További ilyen 30 évet kívánunk a Mandák Kórus jelenlegi tagjainak.”

Hangversenysorozatunk utolsó állomáshelye 2020 böjtjében Barlahidán lesz, az evangélikus templomban. Bizakodással várjuk, hogy kóruséneklésünkkel ismét sok evangélikus hittestvérünk érdeklődését felkeltjük, és megint telt padsorokkal zajlik majd az istentisztelet. 

Eddigi hangversenyeink felvételeit szeretettel ajánlom a tisztelt olvasók figyelmébe, melyeket megtalálnak a www.mandak.hu honlapunkon. Kórustársaink áldozatos munkájának gyümölcse ez a weblap, a tartalma legyen mindannyiunk örömére és hitünk gyarapodására!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!