Lezajlott az idei országos evangélikus borfesztivál Révfülöpön

Lezajlott az idei országos evangélikus borfesztivál Révfülöpön

Share this content.

Szöveg: Hafenscher Károly
Révfülöp – Van ennek a címnek hírértéke? Hiszen nem először, nem másodszor, hanem tizenkettedszer. Igen, tizenkét éve tart a rendezvénysorozat, tizenkét éve tart az a közösségépítő folyamat, amely a szakmát minden nagyobb reklám és hírverés nélkül évről évre Révfülöpre hozza az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központba.

Tizenkétszer ugyanaz és mindig más, állandó programstruktúra és mindig valamiféle egészen egyedi, sajátos program és hozzá minden alkalommal a meglepetés. Közel hetven – borral, szőlővel foglalkozó – ember fontosnak tartja azokat a szálakat, melyek összekötik őket: a hitük, a szakmájuk, a hobbijuk és a közösségük. Ezért fontos számukra az evangélikus borfesztivál. Idén április 13–16-ig Révfülöpön. 

A szőlész-borász ember egy életen át tanul. Tanulja a szakmát, reagál a természet, az ízlés, a vásárlók és a veszélyek kihívásaira. Ezért ez az évről évre összegyülekező közösség szakmai programokon vesz részt. Nagyszerű előadások, tájékoztatók, bemutatók voltak idén is. A Duna borrégiót Simonyi Zoltán borász és Font Magdolna laborvezető mutatta be, bőven osztogatva hatalmas szakmai tapasztalatuk kincseiből. A hagyományos és új kártevőket Németh Csaba, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársa ismertette. A Pannonhalmi borvidéket Pécsinger János és Fekete Kinga mutatták be. (Közben vetített képes tájékoztatót is láthattunk a megújult győri Insula Lutheránáról Jánosa Attila igazgató lelkésztől. Barabás Attila vezérigazgató pedig a párlatok készítésének rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Az érdekfeszítő előadás után nem maradhatott el a szakszerű kóstolás.

A szakmai programok mellett a két nap alatt négy lelki program is lezajlott: áhítatok, közös imádság, istentisztelet. Mindeközben pedig közösségi alkalom is volt a borfesztivál. A tizenkét év alatt családdá formálódtak az újra meg újra visszatérők. A család pedig évről évre bővül új arcokkal. A nagyszerű folytatás sem marad el: év közben a baráti és szakmai kapcsolatok és találkozások hálószerűen szövik át az országot. Két este is „önszerveződő módon” zajlott a Beszélgetés pohárral a kézben című program. Tartalmas beszélgetések, jókedv és vidámság, s nem utolsósorban a Danis András bőgős vezette háromtagú zenekar magyar népzenéje jelentettek hatalmas élményt. 

A révfülöpi találkozó kiemelt napirendi pontja a szombati borverseny. Az immár egyházon kívül is szakmai rangot kivívó verseny ez évben igen jó eredményeket hozott. Országos nagy-versenyek színvonalán mérték össze értékeiket a borok – szám szerint száznégy különböző fajtájú borminta. A neves szakembergárdát felvonultató zsűrit Dr. Kállay Miklós professzor (kertészeti egyetem) vezette, s az eredmények magukért beszélnek: egy nagy arany, huszonkét arany és negyvenegy ezüst minősítés került ki az egyébként igen szigorú és igényes zsűri kezéből. A soltvadkerti Galántai Családi Pincészet pozsonyi fehér 2017-es évjáratú bora érte el a legmagasabb pontszámot, így lett Galántai Károly a nagy aranyérem kitüntetettje. A több mint száz fajtából hármat emelt ki a zsűri, s nevezett az év borának. Az év fehérbora Galántai Károly Irsai Olivér 2017-es bora. Az év rozébora címet és az aranyérmet Csepregi Kálmán nyerte el cabernet sauvignon rozé borával. Az év vörösbora címet pedig a pannonhalmi evangélikus Pécsinger Szőlőbirtok vihette el. Première merlot borával méltán büszkélkedhetett Pécsinger János. 

A szőlészek-borászok – minden díjuk ellenére – csak óvatosan büszkélkednek. Tudják, hogy a termést az Úristen áldása adja – a jó időjáráson, a nemzedékek tapasztalatán és a szorgosan munkálkodó emberen keresztül. Gyönyörű hívatás ez. S e nagyszerű emberek kiváló munkáit láthattuk, ízlelhettük a nagy család közösségében az elmúlt héten Révfülöpön. 

Címkék: Révfülöp - borfesztivál -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!