Telt házakat vonz az Igazság

Telt házakat vonz az Igazság

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet. Szöveg: T. Pintér Károly
Újsághír (EvÉlet, 2019/23–24. szám): „Az Ez az a nap! felekezetközi mozgalom közel húsz éve gyűjti össze a Krisztusban hívőket, hogy – évente legalább egy alkalommal – többórás tömegrendezvénnyel demonstrálja: Magyarországon is van igény és van készség Isten dicsőítésére. Ebben az esztendőben június 1-jén telt meg a Papp László Budapest Sportaréna, amelynek színpadán délután négytől kora éjszakáig váltották egymást a Jézus Krisztus nevét a kortárs keresztény zene nyelvén magasztaló együttesek és szólisták. »Prózában« is számos igei üzenet elhangzott a nap folyamán, és – a hagyományoknak megfelelően – majd minden hazai keresztény felekezet képviseletében imádkoztak vezető lelkészek azért, hogy nemzettársaink találjanak rá Krisztusban a nap mottójaként felmutatott Igazságra (Jn 14,6).”

Ökumenikus imahét ide, ökumenikus világimanap oda, az igazság az (is), hogy Magyarországon egyetlen felekezetközi alkalom sem tud egy időben annyi résztvevőt egy helyre vonzani, mint az Ez az a nap! Szervezőiroda egész évet átfogó rendezvénysorozatának központi eseménye. Az Ez az a nap! címmel hirdetett, Istent dicsőítő ös - szejövetelnek 2011 óta minden évben a tizenkét és fél ezer férőhelyes Papp László Budapest Sportaréna ad otthont.

~~~

Jóllehet magától Jézustól tudjuk, hogy már ahol ketten vagy hárman összegyűlnek a nevében, ott van közöttük (Mt 18,20), de melyik gyülekezet ne büszkélkedne lelkesen azzal, ha egy-egy ünnepi alkalommal színültig telik a temploma – ami általában ugye néhány tucat, helyenként néhány száz főt jelent. Nálunk az már kisebbfajta szenzációnak számít, ha egy történelmi egyház több ezer főt tud egybegyűjteni. Evangélikus egyházunkban a Szélrózsa országos ifjúsági találkozó, református testvéreinknél az ugyancsak kétévente tartott Csillagpont tudja produkálni az ezres nagyságrendet, ám öt számjeggyel e két – hatalmas szervezőmunkával megvalósuló – találkozó résztvevőinek együttes létszáma sem volna leírható.

Tízezres létszámot meghaladó közösségi élményért katolikus testvéreinknek is a székelyföldi Csíksomlyóig kell pünkösdkor elzarándokolniuk, mi, lutheránusok pedig még távolabb és csak némi idegennyelv-tudás birtokában élhetjük át maradéktalanul az igazán népes testvéri közösség élményét a németországi egyházi napok alkalmával. Ám aki járt már Csíksomlyón vagy az evangélikus szervezésű Kirchentagon, az aligha kérdőjelezi meg a „keresztény tömegrendezvényekben” rejlő – egyedülálló – lehetőséget a lelki feltöltődésre. Többnyire rajtunk áll, hogy élünk-e ezzel a lehetőséggel, meg persze azon is, hogy az adott rendezvény mennyire tisztán közvetíti Krisztus evangéliumát.

Nem feladatunk most elemezni sem a Mária-kultusz, sem a liberális protestáns megnyilvánulások problematikusságát, csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kétségkívül karizmatikus karakterű – vagy írjuk inkább így: evangelikál jellegű – Ez az a nap! dicsőítő alkalmain tartalmi (teológiai) szempontból még egyetlen keresztény felekezet sem talált fogást!

Lehet tehát fanyalogni azon, hogy a többórás megarendezvény a kortárs keresztény könnyűzene „szentlelkes” együtteseinek és szólistáinak fellépéseire építkezik, de azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy történelmi egyházaink missziói nagyrendezvényei korántsem tudnak annyi hívet és „érdeklődőt” vonzani, mint a tisztán Isten dicsőítését célul tűző – egyébiránt katolikus, református, evangélikus, baptista, pünkösdi és evangéliumi gyülekezetekhez tartozókat tömörítő – „ezazanapos” szervezőcsapat. Miközben az egyházak missziói nagyrendezvényei műfajilag általában sokszínűbbek, gyakorta világi témákkal és kiváló világi előadókkal is „fűszerezettek”, illetve hígítottak… 

~~~

„Mi a Szentlélek vezetését kérve évről évre azon dolgozunk, hogy az Ez az a nap! alkalma jó értelemben vett lelki feltöltődés legyen. És Istennek hála, sok ezer olyan résztvevőről tudunk, akik hitükben megerősödve, megújulva tértek vissza saját gyülekezetükbe. Mert természetesen nem célunk a különböző felekezetű hívek identitásának megváltoztatása” – nyilatkozta három évvel ezelőtt lapunknak László Viktor, az Ez az a nap! megálmodója, a szervezőiroda alapító vezetője. Az interjúban arról sajnálatos módon nem esett szó, hogy ennél többet is tesznek: az alkalmaikon Istenre találóknak – és ilyenek is szép számmal vannak – azonnal javasolják a csatlakozást valamelyik gyülekezethez. Ajánlatukban a legkülönbözőbb felekezethez tartozók szerepelnek, de az olvasó talán megbocsátja, ha eltekintünk az „ajánlott evangélikus közösségek” nevesítésétől…

Legyünk őszinték: a kimondottan dicsőítő istentiszteletek legalább olyan ritkák evangélikus egyházunkban, mint a kifejezetten közös imádkozásra szervezettek. (Az Ez az a nap! rendezvényeit huszonnégy órás imádságos együttlét előzi meg a közreműködőkkel az aréna különtermében!)

~~~

Oldalpárunkat az idei – Az Igazság (Jn 14,6) címmel meghirdetett – „koncert-istentisztelet” felvételei illusztrálják. (Evangélikus részről Szeverényi János országos missziói lelkész volt tagja a színpadi „imaláncnak”.)

Valójában zeneileg sem volt egysíkú ez a délután. Az ezerfős Ez az a nap! kórus és az őket kísérő Joy Gospel szimfonikus zenekar merőben más stílusban dicsőítette Istent, mint az Unless vagy az eurovíziós dalfesztiválon elsőként döntőbe jutott magyar énekesnő, az eMeRTon-díjas Friderika, aki természetesen az 1994-es táncdalfesztiválon első díjat kapott dalát (Kinek mondjam el vétkeimet?) is elénekelte.

A teljesség igénye nélkül említjük, hogy ismét „a nap” külföldi vendége volt a brit Noel Richards és – első ízben – a King’s Village zenekar, az est záróakkordjaként pedig az ausztrál Planetshakers együttes. Az angolul énekelt dalok szövege, mint mindig, most is olvasható volt magyarul a hatalmas monitorokon, de a Szentlélek jelenlétének erejét sokak – sokunk – számára leginkább talán mégis a modern hazai dicsőítő zene három úttörője – Csiszér László, Pintér Béla és Prazsák László – közös koncertje közvetítette.

Az Ez az a nap! mozgalom 2000-ben azzal a „látással” indult, hogy birtokba vegye hazánk legnagyobb befogadóképességű helyszínét, a budapesti Népstadiont. László Viktor akkor is hangoztatta ezt az álmát, amikor (2015-ben) még csak a létesítmény lebontásáról érkeztek hírek. Időközben azonban megkezdődött az új, 67 155 férőhelyes Puskás Ferenc Stadion építése. A napokban jelentették be, hogy a stadion nyitómérkőzését a magyar válogatott 2019. november 15- én játssza Uruguay ellen. Ennél is bizonyosabb, hogy a 2020-as labdarúgó-Európabajnokságon három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt kell megrendezni a létesítményben, amely amúgy természetesen zenei rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

Nos, jelen állás szerint az új Puskás Ferenc Stadionban az első, nem sporttal kapcsolatos rendezvény: Jézus Krisztusról fog szólni! Arról a Jézus Krisztusról, akiről az Ez az a nap! nagyrendezvényeinek dicsőítői is kitartó következetességgel hirdetik, hogy „az út, az igazság és az élet”. Ugye, kedves olvasónk, 2020. július 18-án te is ott leszel?!

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 25–26. számában jelent meg 2019. június 30-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Ez az a nap - 2020 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!