„Ezerszer is igen!” – A járványhelyzetben is megtartják a házasság hete rendezvényeit

„Ezerszer is igen!” – A járványhelyzetben is megtartják a házasság hete rendezvényeit

Share this content.

Forrás: hazassaghete.hu
Budapest – Hazánkban tizennegyedik alkalommal – idén a járványhelyzet miatt rendhagyó módon – rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Most elsősorban online előadásokkal és beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékkal, szerelmes kalandtúrákkal, szentmisékkel várják a szervezők az érdeklődőket. A már húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A február 7. és 14. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár nagykövete Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2019-ben kiugró mértékben növekedett a házasságkötések száma. A 2019-ben kötött 65 268 házasság 28 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet, ami 1991 óta a legtöbb házasságkötést jelentette. 2020-ban pedig, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt májusban és júniusban jelentősen visszaesett az esküvők száma, végül 67 301 pár kötött házasságot, ami további 3,1 százalékkal haladta meg az előző év adatait.

A Magyarországon már 2008 óta jelen lévő Házasság Hete Mozgalomnak a kedvező statisztikai adatok elérésén túl az is a célja, hogy segítse a párokat abban, hogy házasságuk tartós és örömteli legyen. 

– A világjárvány és az ezzel járó gazdasági, egzisztenciális és mentális bizonytalanság az utóbbi időszakban nemcsak a munkaerőpiacot, a gazdaság szereplőit, az egyéneket, hanem a családokat és a párkapcsolatokat is hatalmas kihívás elé állította – nyilatkozta a közelgő házasság hete kapcsán Mihalec Gábor párterapeuta. Az idei házasság hete könyvének szerzője elmondta, hogy bár a kapcsolati nehézségek terén továbbra is a konfliktuskezelési problémák, a kommunikáció hiánya, a kapcsolat kihűlése a legfőbb okok, az összezártság, az egymásrautaltság miatt a meglévő problémák most sokkal nagyobb súllyal nehezednek a párokra. A szakember a karantén alatti párkapcsolati dinamikát vizsgáló, több mint 1200 fő kérdőíves megkérdezésével készült legfrissebb kutatása szerint bár minden ötödik pár hanyatlást tapasztalt a kapcsolata terén, a válaszadók 60%-a úgy érezte, hogy a nyomás ellenére az egységük erősödni tudott. A kutatás szerint a párkapcsolati reziliencia, a krízishelyzetekkel való megbirkózás képessége terén kulcsfontosságú többek között az őszinte kommunikáció, a megfelelő konfliktuskezelés, egymás érzelmi támogatása, de a közös pénzkezelés egyensúlya és a hagyományos életritmust követő napi időbeosztás is fontos szerepet játszik.

– Ahogy az idei házasság hete mottója is utal rá, ebben a helyzetben még fontosabb egymásra naponként igent mondani és a kapcsolatot megerősíteni, mert így sokkal hatékonyabban tudunk szembenézni a körülöttünk lévő bizonytalansággal – hangsúlyozta dr. Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott: a házasság hete központi programjai katalizátorszerepet hivatottak betölteni országszerte, ezzel is inspirációt nyújtva abban, hogy ilyen helyzetben is kreatívan találjuk meg azt, hogy miként lehet új és akár eddig nem megszokott módokon ugyanazt a célt elérni. Ezt szolgálják idén az online események, előadások, amelyek így még többekhez eljuthatnak, hiszen utólag is megtekinthetők, és a Magyarországtól távol, kisebbségben élő vagy külföldön dolgozó párok számára is elérhetőek lesznek.

A házasság hetén február 7-től egy héten át – elsősorban az online térben – szakmai előadásokkal, beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékkal, szerelmes kalandtúrával, szentmisékkel várják a szervezők az érdeklődőket.

A házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel veszi kezdetét Pápán, ahol igét hirdet Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Az ezt követő héten Gorove László és Kriszta Nemek és igenek a házasságban, illetve Mihalec Gábor Viharálló szerelem című előadására várják az érdeklődőket a házasság hete Facebook-oldalán. Szerdán ugyanitt az ELTE-ről lesz élő közvetítés a Páratlan beszélgetés közismert párokkal sorozat programjaként, amelyben a házasság hete arcai mellett Holló Andrással, a „kerekesszékes tánctanárral” és feleségével, valamint Révész Szilvia motivációs előadóval, a Baptista Szeretetszolgálat korábbi kommunikációs igazgatójával és férjével beszélget Mohay Bence sportriporter.

Csütörtökön a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében „Család – karrier – egyensúly” élő online konferencia, másnap pedig házasság heti igei alkalommal egybekötött orgonakoncert lesz a Deák téri evangélikus templomból a házasság hete idei nagyköveteinek közreműködésével felvételről. Szombaton A házasság szakítópróbái címmel dr. Tolnay Lajos és felesége tart online előadást a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján, a hetet pedig ünnepi szentmise zárja a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban, ahol a szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök, családreferens.

Ezen kívül számos magyarországi és határon túli településen – többek között Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Temesváron – online programokkal, egyházi alkalmakkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. 

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan frissülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, a www.facebook.com/hazassaghete, illetve a www.instagram.com/hazassaghete oldalon érhető el.

A házasság hete központilag szervezett programjai:
Február 7., vasárnap 10 óra: Nyitó istentisztelet a pápai református újtemplomban (Pápa, Március 15. tér). Igét hirdet Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Az istentisztelet élőben követhető lesz a gyülekezet YouTube-felületén: www.youtube.com/user/Papareformatus
Február 8., hétfő 18 óra: Nemek és igenek a házasságban. Előadók: dr. Gorove László és Kriszta párkapcsolati szakértők. Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete
Február 9., kedd 18 óra: Viharálló szerelem. Előadó: dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta
Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete
Február 10., szerda 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia – a házasság hete idei arcai; Holló András, a „kerekesszékes tánctanár” és felesége, Makovecz Virág; Révész Szilvia motivációs előadó, a Baptista Szeretetszolgálat korábbi kommunikációs igazgatója és férje, Révész Lajos. Moderátor: Mohay Bence sportriporter. Élő online közvetítés az ELTE ÁJK Aula Magnából a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete
Február 11., csütörtök 10 óra: „Család – karrier – egyensúly” konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. Élő online közvetítés a Három Királyfi, Három Királylány weboldalán: www.haromkiralyfi.hu
Február 12., péntek 18 óra: Házasság heti igei alkalommal egybekötött orgonakoncert a Deák téri evangélikus templomból Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia, a házaság hete idei nagyköveteinek közreműködésével. Online közvetítés felvételről.
Február 13., szombat 16:30: Ezerszer is igen! A házasság szakítópróbái. Előadók: dr. Tolnay Lajos és dr. Tolnayné Csattos Márta. Online előadás a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján: https://youtu.be/GDKUhvoFUGs
Február 14., vasárnap 18 óra: Záró szentmise a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban (V. ker., Március 15. tér 2.). A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök, családreferens. 

A Házasság Hete Szervezőbizottságában közreműködő szervezetek:

Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Házas Hétvége, Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat, Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.

Steinbach József református püspök gondolatai:

„Ezerszer is igen!“ – hangzik az idei házasság hete jelmondata. Olvasva és hallva ezt a mondatot, talán egyből érdemes egy félreértési lehetőséget eloszlatni!

Azt gondolom ez a mondat nem annyira mennyiségről szól, és nem az a hangsúlyos benne, hanem sokkal inkább a minőség. Nem arra buzdít, hogy ezerféle dologra, ezer személyre és ezer lehetőségre mondjunk igent, hanem sokkal inkább annak az egy igennek a jelentőségét mélyíti el, amely valójában és igazán egy valaki felé, egy TE felé hangozhat el; de felé mindennap, minden órában, egy térbe és időbe nem zárható korlátlan jelenlétben, egyre mélyebbről – így valóban: „ezerszer is igen.”

Nem mintha tagadnánk azt, hogy néha azért kell kijelentenünk és megélnünk nagyon is tudatosan ezt az igent, mert kérdőjelek támadnak, mert megkísért a „nem”, hogy talán másra is lehetne igent mondani. 

Amikor a házasság hetén az igent hangsúlyozzuk, akkor azt azért tesszük, „Mert az Isten Fia, Krisztus Jézus, (…) nem lett „igen”-né is meg „nem”-mé is, hanem az „igen” valósult meg őbenne. Mert Istennek minden ígéretére őbenne van az igen, és ezért általa mondunk áment Isten dicsőségére.” (2Korinthus 1,19-20)

Abban az igenben, ami elhangzik egy házasságkötéskor, ott van az az „igen,” aki Jézus Krisztus. Aki hűséges hozzánk, aki nem tagad meg, aki igent mond ránk és a kísértésben tudott nemet mondani. Benne az Isten szerető, megbocsátó és ezért a keresztet is vállaló, de a feltámadás valóságában megjelenő, életet jelentő igenje valósulhatott meg! 

Ez az igen van ott azokban a házasságokban, ahol az igen nem csak a másik felé hangzik, aki itt a földi világban társam lett, és úgy szólíthatom, hogy TE, hanem nap, mint nap elhangzik afelé az Isten felé, aki megszólított, aki vezet, akihez mehetek kétségeimmel, kérdőjeleimmel, félelmeimmel; tudva, hogy amikor hozzá megyek, akkor az engem befogadó igennel találkozom, aki által én is szívből, szeretetből igent tudok mondani a társamra, aki szintén igent mondott rám – akár ezerszer is.

Marton Zsolt váci megyéspüspök gondolatai:

„Hirdessétek a háztetőkről!” 

Ma is sokszor halljuk, hogy válságban van a házasság intézménye. Valójában nem a házasság van válságban, hanem az a társadalom, amelyik nem ismeri fel a házasság értékét, elfeledkezik annak értelméről. A házasság ugyanis örök. Katekizmusunkban ezt úgy fogalmazzuk meg, hogy „A házastársi szeretet és élet bensőséges közösségét a Teremtő alapította és vette körül törvényeivel (...). Maga (...) Isten a házasság szerzője.” (KK, 1603)

A házasság tehát nem egy civilizációs képződmény, amely létrejött, amikor az ember fejlődése során szükség volt rá, és amely aztán idővel eltűnik, amikor már nem lesz rá szükség. A házasság nem gyermeke, hanem szülője a civilizációnak. Minden valaha volt emberi társadalom ismerte az emberi kapcsolatok teljes színes palettáját. A társadalmak között voltak lazábbak, amelyek többféle kapcsolatot engedélyeztek és szigorúbbak, amelyek kevesebbet. Egy dologban azonban minden eddigi társadalom megegyezett. Mégpedig abban, hogy kitüntetett szerepet tulajdonított és önálló nevet adott annak a kapcsolatnak, amelyikből új élet fakadhatott, gyermek születhetett. Ez a házasság férfi és nő között, valamint az ezen alapuló család.

Nyugati civilizációnkban egészen a múlt század közepéig a házasság tekintetében a „holtomiglan-holtodiglan, jóban-rosszban” felfogás volt az uralkodó, összhangban a katolikus tanítással. Sokan vagyunk még, akik láttuk ezt működni, és – ami még fontosabb – láttuk jól működni. Mára azonban már több generáció is felnőtt úgy, hogy a házasságnak csak egy másik felfogásával ismerkedhetett meg. Az 1960-as években a szexuális forradalom következményeként a házasság új koncepciója kezdett elterjedni és vált napjainkra uralkodóvá. Jobb híján „lelki társ” koncepciónak nevezhetjük ezt, amikor az ember a saját élete kiteljesítéséhez keres maga mellé társat. A cél tehát már nem a „holtomiglan, holtodiglan” tartó szövetség, hanem az önmegvalósítás, amihez a másik személy az eszköz. A kapcsolat – így a házasság is – addig érvényes, amíg az önmegvalósításban az egyén hasznára van. Ha új lelki társra talál, akit adott állapotában még közelebb érez magához, akkor az előző gond nélkül lecserélhető. Akárhányszor és bárkivel, hiszen a lényeg csak az, hogy „egy hullámhosszon legyenek”. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy ez a házasság intézményének a kiüresedéséhez és súlytalanná válásához vezet, ahogy ez a folyamat ma már minden kétséget kizáróan felismerhető.

Ám nem kell búnak adni a fejünket, mert a házasság örök. Hadd hangsúlyozzam ismét: a házasság Istentől származik, nálunk, katolikusoknál ezért szentség is. 

Társadalomkutatók egy nagyon érdekes jelenségre lettek figyelmesek, amit röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy az elit házasságpárti. Egy 20 országra – köztük Magyarországra is – kiterjedő európai kutatás azt az eredményt hozta, hogy minél jobb jövedelmi viszonyokkal, magasabb képzettséggel, magasabb társadalmi státusszal rendelkezik valaki, annál valószínűbb, hogy házasságban él. (Az európai átlag az lett, hogy míg a társadalom legfelső egyötödének 82 százaléka él házasságban, addig a legalsó egyötödének csak 42 százaléka köt házasságot.) Ahogy a társadalmi erjedés és romlás is a kulturális elit tagjai között jelentkezik először, úgy – legalább is reménykedjünk benne – a javulás is. Ugyancsak biztató – és amit szintén számtalan nemzetközi kutatás támaszt alá – hogy minden tekintetben a hívő emberek a legelégedettebbek az életükkel és ők élik meg legboldogabban a házasságukat. 

Ez azonban felelősséget is ró a társadalmi elitre és a hívő emberekre: akik tudják, mitől válik a házasság boldoggá és tartóssá, ne tartsák meg ezt a titkot maguknak valami rosszul értelmezett illendőségből vagy toleranciából, hanem szeretettel és irgalommal „hirdessék a háztetőkről”. Legyenek ők a házasság nagykövetei, nagy szükség van rájuk!

A Biblia számtalanszor hasonlítja Isten és ember viszonyát a házassághoz. A házasság misztérium, amit az ember sosem lesz képes felfogni teljes egészében. Ahogy azt sem, hogy az Isten egy, mégis három személyű. A házasság a földi leképezése az Atya és a Fiú egymás iránti szeretetének, amely szeretet maga is személy: a Szentlélek. Így válik két külön személy, férfi és nő is eggyé a házasságban, és válik ugyancsak személlyé egymás iránti szeretetük a gyermekeikben. Szent Pál igazán szépen írja le ezt a misztériumot az Efezusiaknak írt levelében: „Ezért az ember elhagyja atyját és anyját, feleségéhez ragaszkodik, és ketten egy testben lesznek. Nagy titok ez, én Krisztusra és az Egyházra vonatkoztatom.” (Ef 5,31-32)    

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!