Fabiny Tamás: Nem hiszek a könnyelmű ökumenében

Fabiny Tamás: Nem hiszek a könnyelmű ökumenében

Share this content.

Forrás: szemlelek.net
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnökével az Úrvacsora évének meghirdetése kapcsán beszélgetett a Szemlélek blog a keresztény egységtörekvés aktuális témáiról.

– Az Úrvacsora évének egyik nevesített célja az elfáradt európai kereszténység megerősítése. Merész vállalásnak tűnik.

– Illő szerénységgel, saját számarányaink tudatában határoztuk meg ezt a célt. Úgy gondolom, az egyházak akkor fognak tudni hozzászólni igazán a társadalmi kérdésekhez – beleértve Európa megújítását, ami részben politikai, részben gazdasági, ökológiai kérdés is –, ha képesek a lelki megújulásra. Mert szerintünk Európa megújulása elsősorban lelki kérdés. Ez pedig az egyházak feladata, hiszen a politikusok dolga, hogy jól kormányozzák az országokat, de a lelki feladatokat bízzák az egyházakra. Nem baj, ha egy politikus elkötelezett keresztény, vagy egy lelkész megszólal közéleti kérdésekben, de van egy alapvető szereposztás. A lelki megújulásért az egyházak felelősek. Amikor Pál apostol Európába hozta a kereszténységet, ez a folyamat egy látomással kezdődött, ahogy az Apostolok cselekedeteinek 16. fejezetében olvashatjuk. Egy macedón férfi megjelent az apostolnak álmában, és kérte: jöjj, siess segítségünkre! Én úgy látom, ez arra utal, hogy az antikvitásban megfáradt Európáról van akkor szó, amikor a görög-római világ már kezdett dekadenciába hajlani, s ez az álom ennek a hanyatló Európának a segélykiáltása volt. Ekkor érkezett Pál apostol az evangéliummal Európába.

– Európa tehát ma is segélykiáltást fogalmaz meg az egyházak felé, hogy újuljanak meg, ezáltal segítsék a kontinens megmaradását?

– Így van. Nagyon sok dekadens jelet látunk ma is, nyugaton és keleten egyaránt. Azok közé tartozom, akik szerint keleten is van bőségesen probléma, nem kell nekünk másokra mutogatni, a saját portánk előtt is söprögethetünk. Magyarországon is számos jele van a szekularizációnak, elpogányosodásnak, az újpogányság megjelenéséről évekkel ezelőtt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is kiadott egy körlevelet, annak számos tételét érdemes lenne újra elővenni. Hasonló helyzet volt a reformáció korában, amikor Európa sok szempontból a hanyatlás jeleit mutatta. Erre volt egyfajta válasz a felvilágosodás, a reneszánsz, a könyvnyomtatás, Amerika felfedezése, s ehhez adta a lelki megújulást a reformáció.

Az interjú a továbbiakban itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!