Csendesnapot tartottak a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban

Csendesnapot tartottak a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban a nyolc évfolyam diákjai tartalmas csendesnapon vehettek részt 2017. november 16-án. A Csepregi András iskolalelkész vezetésével szervezett program igazi értékeket tartogatott a diákok számára.

A délelőtt folyamán az alsósok (5-7. évfolyam) Tátrai Zsuzsanna előadását hallgathatták meg advent és karácsony népszokásairól a díszteremben. Utána Raffai Balázs mutatott be bibliai témához kapcsolódó kémiai kísérleteket.

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) három önkéntese, Koknya Dorottya, Seben Glória és Szabó Anna összesen öt osztálynak tartottak kreatív, interakítv foglalkozást arról, hogy a reformáció üzenetét hogyan lehet továbbvinni a reformációi év lezárultával. 

Sztrókay Edit és János Judit hittantanárok a 7. és 8. évfolyamnak levetítették a Luther rajzfilmsorozat új epizódjait. 

A 11-12. évfolyam egy-egy csoportjával könyvkötő foglalkozott, a többieknek Győrffy Eszter református hittanár egyháztörténeti előadást tartott.

Koncertet adtak a Wesselényi utcai baptista gyülekezet fiataljai. 

A templom előtt állt egy hatalmas tábla, ami a wittenbergi Vártemplom kapuját formálta, amire Luther Márton szömegzte ki 95 tételét. Most a diákok írhatták le, mit szeretnének megreformálni az életükben, világban.

A felsőbb évfolyamok (8-12. évfolyam) diákjai az Evangélikus Diakónia Magyarország Integrációs Szolgálatának támogatásával, Nagy Anna szervezésében, hazánkban élő menekültekkel ismerkedhettek meg. 

A diakónia munkatársai, Hajdu Tibor és Mészáros Attila meséltek arról a diákoknak, milyen a menekültek helyzete a világon és Magyarországon. Előadásukban kitértek arra, hogyan működik az evangélikus egyház menekülteket segítő munkája. A templomban tartott bevezető előadások után az osztálytermekben egyes osztályok disputát, mások személyes beszélgetést folytathattak a menekült vendégekkel, Andrási Júlia és Soltis Lilla, az Evangélikus Diakónia Integrációs Szolgálat munkatársainak koordinálásával. 

Érdekes volt megtudnunk, az Evangélikus Diakónia hogyan tud segíteni a hazájukból elmenekülni kényszerült embereknek. Aztán sajátos élettörténetekkel ismerkedhettünk meg, de azt is elárulták a bemutatkozók, ők milyennek találnak bennünket, magyarokat, milyen az életük nálunk, hogyan tudnak beilleszkedni. 

A templomi felvezető után a 8-12. évfolyam diákjainak egyik fele öt csoportban találkozott a menekültekkel és a diakónia munkatársaival, addig az öt évfolyam másik felével a templomban Kodácsy Tamás református lelkész és Csepregi András beszélgettek arról, hogyan gondolkodhatunk a menekültekről és hogyan viszonyulhatunk hozzájuk. 

Az afgán Narjes, az észak-iráni Yahya és Hasszán, a magyar anyától és iráni apától született Samira és a szomáliai Janab valódi interkulturális mediátorokként a médiában megjelenő filmek, reklámok, plakátok üzenetén túlmutattak. Beleláthattunk személyes élményeiken keresztül a szívükbe, az érzéseikbe, a gondolataikba, a terveikbe is.

A nap elején még ódzkodás látszott sokakon, de a nap végére a személyes kontaktusnak köszönhetően sokak váltak a téma iránt nyitottakká és befogadókká.

Minden csendesnap szervezése igen stresszes, amikor viszont elkezdődik, már nagyon jó. Az első felmerülésétől kezdve támogattam azt az ötletet, hogy meghívjuk iskolánkba a menekülteket és megismertessük a diákokkal a diakónia munkatársainak a szolgálatát. Igazi flow volt ez az egész nap - mondta Csepregi András, aki igyekszik más iskolalelkészek számára is ajánlani a programot. 

A bemutatkozott menekültek életének részleteiről az Evangélikus Életben és később az evangelikus.hu oldalán is beszámolunk majd.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!