Fassang László orgonaművész a Bach24-ről

Fassang László orgonaművész a Bach24-ről

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám
Budapest – Március 21-én lesz 330 éve, hogy megszületett Johann Sebastian Bach. A Müpa ebből az alkalomból 24 órás „Bach-ügyeletet” tart. Március 20-án este 10-től 21-én este 10-ig neves magyar és külföldi orgonaművészek tizennégy koncerten játsszák el Bach összes orgonaművét egy gondosan felépített tematika szerint. A bázist természetesen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonája adja. A programsorozat ötletgazdájával, a Liszt Ferenc-díjas orgonaművésszel, Fassang Lászlóval beszélgettünk.

Nem éppen hétköznapi élményt jelent, ha éjszaka mehet koncertre az ember. Különösen nem, ha Johann Sebastian Bachot hallgathat, mégpedig nem is akárhol, Európa egyik legrangosabb koncerttermében, a Művészetek Palotájában. Mit jelent a Bach24?

– A Bach24 közösségi élmény. Virrasztás annak emléke felett, aki a teremtés csodájának egyik legkézzelfoghatóbb lenyomatát hagyományozta az emberiségre. Virrasztani a frissen elvesztett közeli hozzátartozó felett szoktunk. Bach örökkévalósága ellenére közeli és hozzánk tartozó. Nélküle a zenetörténet egészen máshogy alakult volna, sőt talán az orgona, mint hangszer már nem is létezne....

Mit jelent ma Johann Sebastian Bach zenéje?

– Hozzánk tartozik és legalább arra az időre míg őt hallgatjuk, mi is jobban egymáshoz tartozunk.

A Bach maraton nemcsak zenei élmény, hanem lelki töltekezés is...

– Belső zarándoklat. Minél beljebb kerülünk Bach zenei világába, annál tágasabbnak érezzük és valami lényegeset tudunk meg önmagunkról és a világról. Ez erőfeszítéssel jár, melynek éppúgy része a koncentráció mint az ellazulás. Mindannyian befelé indulunk és saját utunkon haladva máshova érkezünk meg, de egymáshoz ennek ellenére közelebb kerülünk.

Huszonnégy órás előadás. Ez a töltekezés és az élmény, mellett teljesítménytúra is...

Igen az is benne van. Ahogy a fellépő orgonisták számára is embert próbáló feladat 80-100 percet szünet nélkül játszani – az éjszakai jelenlétről nem is beszélve –, ugyanúgy a közönség is bekapcsolódhat ebbe az erőpróbába. Bach zenéje végtelenített energiaforrásként gondoskodik az újratöltődés lehetőségéről. És a holtpontok után egyszer csak jön a megtisztulás lebegő állapota. Talán helyesebb lenne „ezoterikus teljesítménytúrának” hívni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!