Fáztál már igazán? – Hajléktalanoknak segítettek a józsefvárosi evangélikusok

Fáztál már igazán? – Hajléktalanoknak segítettek a józsefvárosi evangélikusok

Share this content.

Szöveg: Románné Bolba Márta
Budapest – A Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség tagjai lelkes segítőkkel kiegészülve a tél leghidegebb napjain (február 28-án és március 1-jén) ételt osztottak Józsefvárosban. A gyülekezet tagja, Langenbrinck Katalin kezdeményezte a spontán akciót, amikor a közösségi médiában feltette a kérdést – „Fáztál már igazán?” – a Keletinél, a Kálvin téren, a Corvin-negyednél és a Blaha Lujza téri aluljárókban meghúzódó emberekre gondolva.

Az első nap nagyon jól sikerült, 100 csomag készült hot-doggal, gyümölccsel, csokival, zsemlével, vitaminokkal és forró teával. Takarókat, pulóvereket, kesztyűket, sapkákat, sálakat is kaptunk, melyeket a csapat szintén magával vitt és osztott ki a rászoruló embereknek. A második napra még több önkéntes csatlakozott, még több csomag készült, így Józsefvároson kívülre is jutott a segítségből. Köszönjük az egyéni felajánlások mellett a Főzelékfaló, a ROOTS Budapest és MEEX közreműködését!” 

Külön szívmelengető volt az akció felekezeti sokszínűsége, és hogy az indulás előtti közös imába minden résztvevő becsatlakozott. Fontos kiemelni, hogy törekedtünk az akció személyes jellegére is: a csomagokat nem csak „kiosztottuk”, ahol csak lehetett és igény volt rá, beszélgettünk, sőt „viccelődtünk” is a hajléktalanokkal, így legalább egy rövid időre nem csak a hideggel és a nélkülözéssel voltak elfoglalva. A járókelők közül is többen megálltak, és elismerően szóltak a kezdeményezésről.

A közösségi médiában megjelenő felhívásunkra sok bátorító reakció érkezett, sőt többen a jövőre vonatkozóan is tettek felajánlásokat, kérték a személyes kapcsolatfelvételt. Voltak azonban néhányan, akik a hajléktalanokat elítélő megjegyzésekkel kommentálták az akciót. Egy szkeptikus férfi így írt: „Kínáltam munkát hajléktalanoknak, de nem akarnak dolgozni, inkább hálót kéne nekik adni.” A gyülekezet lelkészeként felvettem ezzel a potenciális munkaadóval a kapcsolatot. Összekötöttem az Utcáról Lakásba Egyesület Adj munkát! projektcsoportjának koordinátorával. Lehetséges, hogy dobozolási, könnyű fizikai munkát és Lábatlanban munkásszállást is tudnak ajánlani az egyesület hajléktalan klienseinek.

A karitatív akció mellett hangsúlyt kell, hogy kapjon a hosszú távú, szociális lakáspolitikai koncepciók témája is. A Habitat for Humanity keresztény hátterű segítőszervezet jó gyakorlatot és szociálpolitikai koncepciót is kidolgozott a magyar lakhatási válság kezelésére. A dolgozói szegénység és a lakhatási költségek vészes emelkedésének együtthatása tömeges lakhatási válsághoz vezetett Budapesten, miközben önkormányzati bérlakások százai állnak felújított állapotban is üresen. A hajléktalanság elsősorban lakásban tartással előzhető meg.

Isten kezét láttam ebben a kezdeményezésben. Egy felnőtt gyülekezet született meg az utóbbi években. Csodálatos volt megtapasztalni, hogy lelkészként a bárányhimlős gyerekemmel otthon lehettem, a gyülekezet pedig önjáróan megszervezi ezt a csodálatos akciót. Langenbrinck Katalin szervezőt Orbán Miklós segítette gyakorlati tanácsokkal, aki gyülekezetünk hajléktalan tagja. Miklós felmérte, hogy melyik helyszínre mennyi adományt érdemes vinni, és jó tanácsokat adott az adományok összetételében is. 

Az akció sikerét – és a rá való igényt – megtapasztalva már további hasonló eseményeket tervezünk.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!