Emléktáblát avattak a Fébé Evangélikus Diakonissza Anyaházban

Emléktáblát avattak a Fébé Evangélikus Diakonissza Anyaházban

Share this content.

Firrás: diakonet.hu, szöveg: Hajdú Tibor
Budapest – Dr. Christine Ruth Müller, a Kaiserswerthi Szövetség hamarosan nyugdíjba vonuló ügyvezető igazgatónője kezdeményezésére mostantól emléktábla őrzi a Fébé egyesület diakonisszáinak évtizedes áldozatos munkáját, valamint a Kaiserswerthi Generálkonferencia és a Kaiserswerthi Szövetség támogatását.

Az eseményt – melyen a rendkívüli meleg idő ellenére az otthonban lakó diakonissza testvérek is részt vettek – Görög Zoltánné, a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület főnök asszonya és Sztojanovics András, a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon intézményvezetőjének köszöntő szavai nyitották.

Fabiny Tamás, diakóniáért felelős püspök rövid áhítatát követően dr. Christine Ruth Müller és Roswitha Buff neuendettelsaui diakóniai testvér méltatták a Fébé diakonisszák munkáját, reményüket fejezve ki, hogy a hagyományokat, a diakonisszák szellemiségét a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai szolgálata viszi tovább.

Az emléktábla szövege az alábbiakban olvasható:

Dieses Gebäude war das dritte Mutterhaus der Fébé-Diakonissen der Kaiserswerther Generalkonferenz, die in ganz Ungarn vielfältige soziale Arbeit getan haben. In der Zeit der Zerstreuung von 1950 bis 1989, war das Haus kirchliches Eigentum. Ab 1990 wurde es als Diakonissen-Mutterhaus genutzt, auch mit finanzieller Hilfe seitens der Kaiserswerther Generalkonferenz, des Kaiserswerther Verbandes und einzelner Kaiserswerther Häuser in Deutschland. Im Jahr 2015 wurde es an die Evangelisch-Lutherische Kirche in Ungarn übergeben.

 

Ez az épület volt a Kaiserswerthi Generalkonferenciához tartozó  Fébé evangélikus diakonisszák harmadik anyaháza, akik egész Magyarországon sokrétű szociális munkát végeztek. 1950 és 1989 között, a szétszórattatás idején egyházi tulajdonban volt, 1990-tól anyaházként szolgált a Kaiserswerthi Generálkonferencia, a Kaiserswerthi Szövetség és a hozzá tartozó néhány németországi anyaház anyagi támogatásának is köszönhetően. 2015-ben átadásra került a Magyarországi Evangélikus Egyház részére.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!