A Fecskefészektől Sztehlo Gáborig – Sikeres óvodai szakmai hét valósult meg a Fecskefészek óvodában

A Fecskefészektől Sztehlo Gáborig – Sikeres óvodai szakmai hét valósult meg a Fecskefészek óvodában

Share this content.

Forrás: Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, összeállítás: Vass-Szabó Andrea
Budapest – 2018 szeptemberében a pestszentlőrinci Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium nevelőközössége elhatározta, hogy Az igazak útján címmel Sztehlo Gábor születésének 109. évfordulója alkalmából a gyermekmentő evangélikus lelkész életét és munkásságát egy egy héten át tartó projekt keretében dolgozza fel.

„...a  szeretet halkan lép, és áthatja az egész életet...” (Sztehlo Gábor)

„A  projektmódszer alkalmazása adta meg a kereteket ahhoz, hogy gyermekeinkhez közel tudjuk hozni ennek a kiváló embernek, Sztehlo Gábornak az életét – írta összeállításában a munkaközösség vezetője, Vass-Szabó Andrea. Változatos  tevékenységekben, élményekbe ágyazva fűztük fel a hét tevékenységeit. Alapelvünk az volt, hogy minden gyermeknek legyen alkalma és élménye találkozni Sztehlo Gáborral: érzéseken, történeteken, tárgyakon, a zenén és művészeteken keresztül. A projektek kivitelezésénél igyekeztünk minden olyan korszerű és hatékony módszert, eljárást alkalmazni, amelyek a legjobban segítik elő az óvodáskorúak találkozását az evangélikus lelkész alakjával. Felhasználtuk a drámapedagógia, a kooperatív tanulás, valamint a digitális és informatika nyújtotta lehetőségeket, a csoportos megismerés és az élménypedagógia eszközeit is. Minden tevékenységünket úgy alakítottunk, hogy bennük az óvodapedagógusok is megtalálják saját pedagógusi kompetenciájukat, és számura is jelentsen élményt az új lehetőség. Az egyéni megismeréstől a kiscsoportos kooperációig, a családi és közösségi alkalmakig bőven adódott lehetőség a projektbe való bekapcsolódásra.”

A pedagógusok valódi és értékes tudást igyekeztek átnyújtani a gyermekeknek s szülőknek egyaránt. Átgondolt és tudatos szervezés előzte meg a megvalósítás hetét, mely 2018. október 8. és 13. közé esett. „Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy mindazon alapértékek megjelenjenek a projektben, amelyeket Sztehlo Gábor az eljövendő nemzedékekre hagyott erkölcsi hagyatékul: egymásért való felelősség, közösségformálás, egymás iránti tisztelet, együttműködés, bátorság, kitartás, szeretet, empátia. Az egymással szervesen összekapcsolódó és egymás után következő tevékenységek minőségükben fokozatosan és mélyen segítenek beépülni mindazon információkat, melyeket egy óvodáskorú gyermek megismerhet Sztehlo Gáborról. Óvodánk nevelési gyakorlatában új elemként és kiváló lehetőségként illesztettük be ezt a projektet. Kettős célt tűztűnk ki magunk elé: egyrészt méltó módon megemlékezni intézményünk névadójáról, másrészt  bemutatni Sztehlo Gábort, az embert, akit embermentő tevékenységéért a Világ Igaza címmel tüntettek ki” – írta megkeresésében Vass-Szabó Andrea óvodapedagógus.

A projekt részleteiről, valamint a hozzá kapcsolódó egyéb sajtóanyagokról a mellékletben tájékozódhatnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!