Fekete csütörtök – második nap

Fekete csütörtök – második nap

Share this content.

Szöveg: Mesterházy Balázs
Fekete péntekről már sokan hallhattunk, amikor őrületbe csap át az akciós vásárlás – én személyesen nem bánom, hogy azóta megjelent a „Ne vásárolj semmit” ellenakció is. Fekete csütörtökről azonban szerintem még nem sokan hallottak. A képen a kitűzőn a következő felirat pedig éppen ezt hirdeti: Csütörtökön feketében – egy (nemi) erőszak nélküli világért.

A 778 résztvevő szinte 90 százalékban feketében jelent meg a reggeli istentiszteleten, hogy csatlakozzunk a kitűzőn jelzett akcióhoz. Ahhoz, amit néhányan lesöpörnek az asztalról, hogy hát az ő környezetükben nincs ilyen; megint mások félénken tagadva mondják, hogy max. nagyon távoli ismerőstől hallottak ezt-azt; és csak egy minimális hányad lesz az, amelyik bevallja, hogy már vele is történt ilyen.

Megrázó történeket hallottunk tegnap, és azt remélem, hogy nemcsak én gondolom úgy, hogy az egyetlen elfogadható szám a nulla lenne akkor, amikor a nemi erőszak áldozatairól beszélünk. Tudjuk, hogy a nemi erőszak nem is igazából a szexualitásról szól, hanem a hatalomgyakorlásról, ezért is különösen riasztó, amikor a múlt héten tartott LVSZ női előgyűlés az üzenetében megfogalmazta azt is, hogy az egyházon belül ne legyenek olyan helyzetek, amikor akár előmenetel érdekében szexuális erőszaknak vannak kitéve. Brrrrrrr.

A nagygyűlés főelőadója, a kongói dr. Denis Mukwege is ezt hozta fel, fekete hívő orvosként nagyon hitelesen beszélt azokról a nőkről, akiket hozzá vittek be a nemi erőszak után, és amikor néhány év múlva ugyanezeknek a nőknek a lányait hozták hozzá, akkor szomorodott el igazán, hogy ez milyen kitörhetetlen ördögi kör. Így minket, a nagygyűlés küldötteit kért tegnap, hogy legyünk hangjai azoknak, akiknek nincsen hangjuk, emeljük fel mi őket, döntéshozóként igyekezzünk mi olyan biztonságos környezetet biztosítani, ahol ez nem történik meg.

Az előadás utáni csoportbeszélgetéseken is főleg erről beszélgettünk. Nagy öröm számomra, hogy én is egy olyan körülbelül húsz fős csoportot vezethetek, ahol négy földrész több országából vagyunk, és nagyon hiteles történeteket hallhattunk a namíbiai asszonytól, a koreai lánytól, az indonéz fiatalembertől vagy éppen az észak-német püspöktől.

Este még egy úgynevezett regionális megbeszélésen is fárasztottuk magunkat, bár kifejezetten hasznos volt megismerni a közép-kelet európai testvéregyházak mostani örömeit és bánatait, de a konferenciatempó azért meglehetősen gyilkos, hogy még este 20.45-kor is kezdődik alkalom. 

Az egész napot átgondolva, lehet, hogy otthon is feketében fogok járni csütörtökönként.
Harambee.
#LWFassembly #bethevoiceofthevoiceless

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!