Felavatták Wigner Jenő és felesége felújított síremlékét Princetonban

Felavatták Wigner Jenő és felesége felújított síremlékét Princetonban

Share this content.

Forrás: index.hu, szöveg: Kovács Ferenc
Princeton – Felavatta és megkoszorúzta Wigner Jenő és felesége felújított sírját a Nobel-díjas magyar-amerikai fizikus születése napján, 2020. november 17-én, kedden Pásztor István New York-i főkonzul és B. Nagy Péter, a magyar közösségért felelős diplomata.

A New Jersey állambeli Princeton város temetőjében található sírokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagi támogatásának köszönhetően, valamint az 1956-os Amerikai Magyar Emlékműbizottság együttműködésével újították fel – tájékoztatta a New York-i Főkonzulátus az MTI-t kedden.

Wigner Jenő (1902–1995) fizikus részt vett az első atomreaktor létrehozásában, 1930-tól tanított a Princetoni Egyetemen. 1963-ban kapta meg a fizikai Nobel-díjat az atommagok és az elemi részecskék elméletéhez való hozzájárulásáért, főként az alapvető szimmetriaelvek felfedezése és alkalmazása révén. A Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, az ELTE díszdoktora volt. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tanult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!