Felelősség a diaszpóra magyarságáért – Találkozás a Baltikumban

Felelősség a diaszpóra magyarságáért – Találkozás a Baltikumban

Share this content.

Szöveg: dr. Pőcze István
Tallinn – 2018. szeptember 2-án fejeződött be a Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetségének közgyűlése Észtország fővárosában, Tallinnban. Az évenként megrendezésre kerülő, négynapos konferencia a diaszpórában élő magyar protestáns gyülekezetek egyik kiemelt fóruma, mely megfelelő keretet adva többek között lehetőséget biztosít a koordinálási, informális és szervezési egyeztetéseknek.

A közgyűlés utáni ünnepi istentiszteletre a tallinni evangélikus dómtemplomban került sor, mely alkalmat megtisztelte jelenlétével Pecze Zoltán, a tallinni magyar nagykövetség megbízott vezetője, valamint Orosz Tamás, a Tallinni Magyar Intézet igazgatója is.

A közgyűlés elnöke, Molnár-Veress Pál evangélikus lelkész, a tallinni magyar egyházat is gondozó Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség vezető lelkésze kiemelte, hogy a szervezet jövőbeni aktivitásához elengedhetetlen az anyaországi egyházakkal való kapcsolat erősítése, melyhez a strukturális kereteknek is illeszkedniük kell.

A konferencia zárónyilatkozata újradeklarálta azt a felelősséget, melyet a szövetség az egyházi-spirituális, valamint kulturális és közéleti tevékenységén keresztül a nyugat-európai diaszpóra magyarságának megtartásáért, identitásának fejlesztéséért végez.

Az alkalom igényes megszervezése kapcsán külön figyelmet érdemel az a Bán István elnök vezette magyar közösség, melynek köszönhetően a magyar kultúra máig aktívan és elismerten van jelen Észtországban.   

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!