Felnőtté vált a sárkánykaland

Felnőtté vált a sárkánykaland

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – A héten, február 21-én érkezik a magyarországi mozikba az Így neveld a sárkányodat 3. A filmet forgalmazó UIP Duna Film a hétvégén családi vetítésre hívta a filmkritikusokat, akik megtekinthették a Hablaty és Fogatlan történetét lezáró kalandot. Elmondhatjuk, hogy cuki, megható, de egyben izgalmas alkotást láthattunk, amely fontos kérdéseket vet fel a felnőtté válásról, elengedésről és szeretetről is.

A korábbi két rész után várható volt, hogy az alkotók még egy bőrt lehúznak majd Hablaty és Fogatlan történetéről, de mint minden ilyen esetben, a fő kérdés az volt, vajon az új rész meg tudja-e őrizni az előző részek színvonalát, hozzá tud-e tenni valamit még a történethez, vagy túl tud-e tenni az eddigieken.

A DreamWorks Animation az Így neveld a sárkányodat rajzfilmsorozatban egy kamasz viking és egy félelmetes éjfúria sárkány barátságát mutatja be. Ebben a részben Hablatynak meg kell változnia: Hibbant-sziget főnöke lesz, míg Fogatlan a sárkányok vezérévé válik úgy, hogy közben még a barátságuknak is próbát kell kiállnia, és többféle nem várt veszedelemmel is meg kell küzdeniük.

A rajzfilmekben általában nem elvárás, hogy a főszereplő egyfajta jellemfejlődésen menjen keresztül. Ebben az esetben azonban a filmkészítők nemcsak a szereplők történetének érzelemgazdagságával kötötték le a nézőket, hanem fontos mondanivalója a filmnek a felnőtté válás problematikája is. Nem elég valakivel jó barátságba kerülni, nem elég megszerezni, nem elég szeretni és nevelni őt, nevelődni vele együtt. Az is fontos, hogy ha eljön a pillanat, vajon saját érdekében el tudjuk-e engedni őt, vagy továbbra is csak a magunk érdekeit tartjuk szem előtt, és ragaszkodunk ahhoz, hogy magunkhoz kössük őt, ezzel semmibe véve azt, ami számára jó lenne.

Amikor pedig rájövünk arra, mennyire fontos az, hogy a másik érdekeit is szem előtt tartsuk, akkor a saját életünk is egy csapásra megváltozik, ezzel a törénet szereplője felnő, és felelősségteljes emberré tud válni. Olyanná, aki nemcsak hogy egy nép számára lehet példa és fontos, döntéshozó személy, hanem a saját életében is rendet tud tenni, ott is tud fontos döntéseket hozni és választani tudja társául azt, aki már régóta arra vágyik, hogy vele élhessen.

A film amellett, hogy egy jó humorú, izgalmas, igazi, ütős animáció, és rengeteg érzelem feszül benne, egyben igazi többletet is ad gyereknek, szülőnek egyaránt. Az alkotóknak ugyanis most is sikerült egy olyan szórakoztató, látványos és főleg tanulságos rajzfilmet összerakniuk, melynek – reméljük – gyönyörű befejezését nem rontják el még egy résszel.

Nem akartunk spoilerezni, ezért a film tartalmát itt lehet elolvasni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!