Féltett kincs – Ifjúsági napon a Budai Várban

Féltett kincs – Ifjúsági napon a Budai Várban

Share this content.

Szöveg és fotó: Sánta József
Budapest – A Dél-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegye gyülekezetei ifjúsági napot szerveztek a Budai Vár környékén.

Kisebb-nagyobb evangélikus gyerekcsapatok szivárogtak fel Budapestre a vonat és buszállomások mentén a Dél-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegyéből. A Szolnok, Irsa, Pilis, Nyáregyháza, Vecsés és Maglód gyülekezeteiből érkezők közel nyolcvanan gyűltek össze.

A kezdő áhítaton a létszám ellenére kissé megszeppenve énekelt a társaság a budavári evangélikus templomban. Heinemann Ildikó vecsési lelkésznő és ifjúsági referens a nap témájához kapcsolódóan a Mt 7,7-8 alapján a keresés témakörére építette az áhítatát, ezzel előre vetítve a nap legfontosabb feladatát is. Mint elmondta, a keresés izgalmas feladat, de vannak olyan helyzetek az életünkben, amikor a keresés nem játék. Így például a hálójukat kivető halászok sem biztos, hogy halat fognak. Így mindig ott motoszkál bennünk a kérdés, hogy mi van, ha nem találunk semmit. A keresés ezért egyáltalán nem mindig felemelő: vannak kétségeink, kérdéseink, elfáradunk, de Jézus mégis bíztat, hogy keressünk, mert a végén rátalálhatunk.

Ezt követően nyolc csapatra osztotta a fiatalokat Kárnyáczki Eszter pilisi lelkésznő, aki a soron következő játékot is előkészítette. A Budai Vár teljes területén nyolc helyszínen elrejtett - 1-1 szót tartalmazó - boríték várt a csapatokra. Ehhez mindegyikéhez a lelkésznő által kitalált kis versikék igazították útba a gyerekeket.

A lépésszámlálót kiakasztó, közel három órás kihívás során voltak örömteli és hosszú, eredménytelen időszakok is. A csapatoknak nagy élmény jelentett ez, hiszen volt, aki még nem járt korábban itt. De a macskakővel, a borítékokat lelkesen eltűntető turistákkal, és a „Na, megvan már mindegyik?” ismétlődő kérdéseivel megküzdve a csapatok szinte az összes szót megtalálták: „A féltett kincsedet megleled az evangélikus templom alatti titkos pincerendszerben.”  Így jutottak el a végső megoldáshoz a budai gyülekezet alagsorába, ahol egy közös imádságot követően jöhetett a közös csoportkép.

Ha nem lett volna elég, levezetésként még a „Cyberjump" trambulin parkba is ellátogattak egy egyórás ugrálásra. Hazafelé úton fáradtan bóbiskolva, ám élményekkel telve értek haza. Reménység szerint lesz még ilyen alkalom, és remélhetőleg valóban élmény maradhat, hogy végül mindenki megküzdött a keresés kihívásaival.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!