Megújul a nyíregyházi evangélikus nagytemplom

Megújul a nyíregyházi evangélikus nagytemplom

Share this content.

Forrás: szon.hu
Nyíregyháza – Jövő tavasz végére, nyár elejére teljesen megújul az evangélikus templom a megyeszékhelyen, köszönhetően annak a 650 millió forintos támogatásnak, melyet a kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül juttat el az egyházközséghez.

A terveket kedden Balog Zoltán tárcavezető is megszemlélte a lelkészi hivatalban, ahová a miniszter dr. Kovács Ferenc polgármesterrel és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral érkezett.

A vendégeket dr. Kovács László Attila igazgató lelkész fogadta, aki részletezte, milyen célokra fordítják a forrásokat „Az összeg több mint fele, 400 millió forint jut az evangélikus nagytemplom belső rekonstrukciós munkáira: megújul az oltár, a szószék, a falfestés restaurálása egy nagyon bonyolult és időigényes feladat. Ha minden a terveknek megfelelően halad, májusban elkezdődhet a kivitelezés, a munkálatok körülbelül egy évet vesznek majd igénybe, de mivel szakaszosan haladnak majd a szakemberek, valószínűleg a templomot nem kell bezárnunk a hívek előtt. A források egynegyedét a gyülekezeti ház és lelkészi hivatal felújítására, illetve bővítésére fordítjuk. Ez utóbbira többek között azért van szükség, mert nincs minden lelkésznek külön irodája, így a felújítást az épület funkciójának figyelembevételével végzik majd. A borbányai templom mellett vizesblokkot alakítunk ki, a Széna téri kistemplom udvarán járda épül, és szeretnénk kiváltani a gyülekezet óvodáját is” – mondta dr. Kovács László Attila, és hozzátette: közösségüknek nagyon sokat jelent, hogy a gyönyörű műemléktemplomot meg tudják őrizni az utókornak.

Balog Zoltán azt mondta, több oka is van annak, hogy eljött a nyíregyházi egyeztetésre. „Örülök annak, hogy ismerősökkel ülhetek egy asztalnál: vannak a jelenlévők között olyanok, akiket közel negyven éve ismerek, de Kovács László Attilával is nagyon jó viszonyt ápolok. Hat évig tanultam evangélikus teológiát, egy kicsit elfogult vagyok velük, és mindig szívesen jövök hozzájuk. Gyakran ér bennünket az a vád, hogy nem segítjük eléggé az evangélikusokat, de a számok mást mutatnak: ők is hozzájutnak azokhoz a forrásokhoz, amelyekre szükségük van, sőt, azon is felül is kapnak támogatásokat. Az egyházak a kormány stratégiai partnerei, és legyen szó oktatásról, szociális területről, közösségi programokról vagy infrastruktúra-fejlesztésről, számíthatnak a kormányra” – mondta a miniszter.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!