Felvonulás és kiállítások színesítették a békéscsabai szlovák évfordulót

Felvonulás és kiállítások színesítették a békéscsabai szlovák évfordulót

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Balázs Anett
Békéscsaba – Ló vontatta szekereken vonultak a csabaiak, bemutattak egy a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete gondozásában megjelent kötetet, több elismerés is gazdára talált, és még veterán kerékpárokat is kiállítottak a Szent István téren, ahol hivatalosan szombaton vette kezdetét a Mindenki, aki csabai! Békéscsaba300 fesztivál második, nagyszabású rendezvénysorozata, amellyel Békéscsaba újratelepítésének 300., várossá válásának 100. évfordulója előtt tisztelegnek a városban.

A Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből és a Kapitoly z minulosti a súčasnosti Slovákov v Békešskej Čabe című könyveket a városháza dísztermében mutatták be. A szerzők – Miroslav Kmeť, Tuska Tünde és Uhrin ErzsébetHaan Lajos egykori evangélikus lelkésznek, történetírónak ajánlották a Békéscsaba történetét és jelenét feldolgozó könyvet, amely számos szlovákiai és magyar szerző tanulmányával készült. A kötetben többek között olvashatunk arról is, hogyan került egymáshoz közelebb a szlovák és magyar közösség.

Bár Békéscsaba nem az első szlovákok által alapított hely volt a mai Magyarország területén, az immár 300 éves város döntő mértékben alapította a szlovák közösség sorsát, hiszen a 19. század derekán a városnak mintegy 22 ezer lakosa közül 20 671 szlovák, 1200 magyar és 50 német volt. Éppen ezért az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlése úgy határozott, hogy a szlovák közösség egyik legnagyobb ünnepét, a magyarországi szlovákok napját ez évben Békéscsabán, a fesztivál ideje alatt szervezik meg.

Az evangélikus kistemplomban, a szlovák nap keretein belül megtartott ökumenikus áhítaton adták át a szlovák kultúráért tett elismeréseket. Nemzetiségünk díjban részesült Huberné Kisgyőri Katalin sárisápi pedagógus, Pecsenya Edit, a békéscsabai szlovák iskola igazgatója, és az 1992-ben alakult Tücsök Zenekar.

Az eseményről további információk, fényképek és videók a Beol.hu oldalán láthatók.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!