Fény a sötétségben – A Lutheránus Világszövetség karácsonyi üzenete

Fény a sötétségben – A Lutheránus Világszövetség karácsonyi üzenete

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – „A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be.” (Jn 1,5)

Kedves Barátaim, János evangéliumának szavaival üdvözlöm Önöket: „A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be.” (Jn 1,5)

Mint minden évben, amikor karácsonyt ünnepeljük, „Boldog karácsonyt” kívánunk egymásnak. De tudjuk, hogy sok család számára, sok közösségben és a világ számos országában az élet egyáltalán nem boldog. Sok ember számára ez az időszak gyűlölettel, dühvel és bizalmatlansággal van tele. Mások számára az élet tele van csalódással, mély gyásszal és egyedülléttel. 

A szenvedés és szomorúság közepette az evangélium reménységet ígér, világosságot a sötétségben.

Ez a fény, amely a legmélyebb sötétségben is ragyog, nem más, mint Krisztus. Ő a világosság, amely elűzi az emberek szívéből a szomorúságot, megelevenít és reménységet ajándékoz. Jézus a világ fénye, ő adott az éhezőknek enni, ő szabadította meg az embereket a gonosz szellemektől, ő gyógyított meg betegeket és tanította férfiaknak és nőknek Isten szavát. Még ma is cseng reményteljes üzenete: „Aki engem követ nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.”  Isten jóságos; világossága minden sötétségen átjár és nappali fényességet ad világunknak.

Kedves keresztény Testvéreim! Miközben karácsonyt ünnepeljük, arra hívathatunk el, hogy Krisztus megváltó fényét vigyük a világba. Ez egy olyan feladat, amely nagy árat és sok áldozatot követel. De ennek ellenére a világnak manapság különösen is szüksége van Isten mindent megváltoztató világosságára, a sok szakadással és a nyilvánvaló igazságtalansággal szemben.

Az életet megfojtó erők, mint a diszkrimináció, kirekesztés, populizmus, rasszizmus és embertelenség hozzák a sötétséget a világba. Ahol ilyen erők mutatkoznak, ott az emberek elbátortalanodhatnak, elcsüggedhetnek és kétségbe vonhatják Krisztus világosságának hatalmát a világunkban.

Ezek között a feszültségek között a karácsonyi ünnep arra emlékeztet bennünket, hogy Isten teljes szeretetével jött hozzánk és kezét nyújtotta. Krisztus meghívott bennünket, hogy ne csüggedjünk, hanem legyünk az ő követei, akik által Isten az emberiség számára feltétel nélküli szeretetét és irgalmasságát szeretné kifejezésre juttatni.

Mennyire másképp nézne ki a világ, ha mindannyian hagynánk, hogy Krisztus fénye világítson az életünkben, a családunkban és az egész környezetünkben!

Gyúljon meg ez a fény minden egyes ember szívében, ennek a Földnek minden egyes sarkában! Változzanak át az agresszióval és gyűlölettel teli szívek szeretettel teli szívekké! Adja Isten kegyelmét, hogy hadd legyünk Krisztus kezei és lábai, hogy mindent megváltoztató fényét láthatóvá tegyük!

Hagyjuk, hogy a hit fénye felragyogjon szívünkben! Hagyjuk, hogy a világ sötétségében ez felragyoghasson! Boldog karácsonyt!

Panti Filibus Musa érsek, a Lutheránus Világszövetség elnöke

(Az illusztráción a belorusz művész, Volha Prankevich alkotása látható, amely az oroszországi szentpétervári Szent Anna Evangélikus Templom tulajdonában van.)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!