Fényes csillag – adventi koncert

Fényes csillag – adventi koncert

Share this content.

Szöveg és fotó: Bartha István
Balassagyarmat – Balassagyarmatról, a „palóc fővárosról” elmondható, hogy az egy főre jutó képzőművészek száma némileg magasabb az országos átlagnál. Ez azonban nem jelent valamiféle felhígulást. Elég, ha csak néhány kiemelkedő nevet említünk, mint Farkas András, Horváth Endre, Jánossy Lajos, Réti Zoltán – az élők közül most a köteles szerénység okán nem válogattunk –, hogy elhiggyük, egy ilyen nagy hagyományokkal bíró városban aligha merne bárki is középszerű munkákkal a közönség elé lépni.

Nincs ez másképp azonban a zenével sem. És nem csupán a nemzetközileg ismert és elismert Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában folyó színvonalas oktató munkára gondolhatunk, hanem sok lelkes amatőrre is, akik közül többen még a régi rocknemzedékhez tartoznak. Az Impulzus vagy a Centrum zenekarokra már csak az idősebb generáció emlékszik Nógrád megyében. A Fixció együttes alapító tagjai is mintegy fél évszázada ismerik egymást, és ápolnak máig jó barátságot.

Idén egy karácsonyi műsorral készültek, amelynek bemutatásához az evangélikus egyházközség bizonyult fogadókész partnernek. Szabó János zenekarvezetővel Mahót Pál, valamint a felvidéki Csókás István és a hozzájuk képest fiatalabb nemzedéket képviselő énekesnő, Cseriné Csáki Erika lépett a Luther-ház színpadára december 21-én, pénteken 18 órakor, s Siklósi Edit Fényes csillag című, tíz számból álló darabját adták elő.

A musicaltől a keményebb rockig terjedő műfajú koncert zenei alapjainak egy részét stúdióban vették fel, de így is eleven, közvetlen, a közönséget megszólító és lelkeket megérintő előadást láthattak, hallhattak az érdeklődők. Kedves meglepetés volt, hogy a koncertet meghallgatta maga a szerző is, és egy dal erejéig a zenekar próbái során sok szakmai segítséget nyújtó Sülyi Károly énekes is aktív szerepet vállalt.

Az előadókat és a szerzőt a házigazda gyülekezet lelkésze, Bartha István Pogány katekizmus című könyvével ajándékozta meg köszönetképpen. Abban a reményben kívántak egymásnak áldott ünnepeket és boldog új esztendőt, hogy 2019. augusztus 15–19. között egy nagy, közös, nonstop örömzenéléssel ünnepelhetik meg a történelmi jelentőségű woodstocki rockfesztivál ötvenedik évfordulóját.

Címkék: Balassagyarmat - advent - koncert -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!